• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vellinge, Huddinge, Örebro, Stenungsund och Nacka är bara några av kommunerna som har köpt fastigheter för att undvika kriminella gäng. Foto: SVT

Kommuner betalade mångmiljonbelopp för att slippa kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det kan strida mot kommunallagen har flera svenska kommuner tillsammans köpt fastigheter för över 65 miljoner kronor för att bli av med kriminella mc-gäng. I Örebro köpte kommunen två fastigheter för närmare 15 miljoner kronor och i Surahammar lurade en privatperson kommunen att köpa hans hus för miljonbelopp.

På drygt tio år har ett 20-tal kommuner runt om i Sverige köpt fastigheter för över 65 miljoner kronor där ett av syftena har varit att hindra kriminella mc-gäng från att etablera sig. I samtliga fall har uppgifter framkommit att en anledningen till fastighetsköpen har varit att kommunen velat freda sig från mc-gäng. I några fall har kommunerna sedan sålt fastigheterna vidare.

Köpte och brände ned hus

I Leksand köpte kommunen en fastighet för att hindra mc-gänget Bandidos från att etablera sig. Några år efter förvärvet brände kommunen ner huset och inget har hänt med marken efter.

I Örebro köpte kommunen en industrifastighet för nio miljoner kronor. Kommunen sa att det fanns en plan, men nu fyra år senare försöker kommunen fortfarande sälja fastigheten för två miljoner mindre.

– Vi sänkte nyligen priset då ingen var villig att betala det vi krävde, säger kommunalrådet Ullis Sandberg (S).

Kan strida mot lagen

Enligt Germund Persson som är chefsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting kan kommunernas agerande strida mot kommunallagen.

– Det finns ingen rättspraxis i det här frågorna och då befinner man sig i en gråzon. Vissa gånger är det glasklart att kommunerna gjort rätt, andra gånger är det ovisst.

Flera av kommunerna har tillämpat förköpslagen som slutade gälla för några år sedan. Enligt den fick kommuner förtur på att köpa fastigheter om de var strategiskt viktiga.

– Kommunerna har ett brett mandat att agera för att tillgodose sina egna intressen när det gäller markförvärv. Det är svårt att säga var gränserna går utan det beror på hur kommunerna argumenterar, säger Germund Persson.

Bandidos sticker ut

Majoriteten av köpen har kommunerna gjort för att hindra två stora gäng från att etablera sig. I 13 fall har det handlat om Bandidos och i sex fall Hells Angels.

Av de närmare 30 fastighetsaffärer som SVT kartlagt är det knappt en handfull som har prövats rättsligt. Det kan beror på att få kommuninvånare haft något emot att bli av med gängen. Samtidigt tror Germund Persson att inte alla affärer hade genomförts om köpen överklagats.

– Det är tveksamt om det hade hållit i en överprövning enligt förköpslagen. Men som jurist tycker jag att det varit bättre att få saker prövat.

– Det finns som regel ett bakomliggande motiv till kommunernas agerande. Det är inte bara att man är emot en verksamhet. Kommunerna har möjlighet viktigt uppdrag att värna tryggheten i lokalsamhället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.