Örebro kommun betalade nio miljoner kronor för en industrifastighet där ett kriminellt gäng huserade. Fyra år senare är fastigheten nästan tom. Enligt kommunalråd Ullis Sandberg (S) försöker kommunen sälja den. Foto: SVT

Örebro kommun betalade 15 miljoner för att slippa kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har de senaste åren köpt fastigheter för närmare 15 miljoner kronor för att bli av med två kriminella gäng. Trots att kommunen uppgett att markköpen varit strategiskt viktiga står man fortfarande som ägare till en nästan tom industrilokal som ingen vill köpa.

Det har gått fyra år sedan två rivaliserande gäng krigade på Örebros gator. Efter flera skottlossningar i både Kumla och Örebro gick kommunen in och köpte en industrifastighet i Mosås där det ena gänget hade sin klubblokal.

– Det är klart att det inte är gjort i första hand utifrån affärsnytta utan utifrån samhällsnytta. Men det är inget vi gör hejvilt hela tiden, säger kommunalrådet Ullis Sandberg (S).

Fick tom industrilokal

Örebro kommun betalade nio miljoner kronor för fastigheten, något som kan ha bidragit till att gängkriget upphörde. Samtidigt står kommunen nu med en nästan tom industrilokal som ingen vill köpa.

Var det värt pengarna?

– För Örebro kommuns del var det värt de pengarna, för samhällsnyttan var det värt de pengarna.

Kommunen har försökt sälja fastigheten under lång tid och nyligen sänkte kommunen priset från nio till sju miljoner kronor men ingen har varit intresserad att betala så mycket.

Inte första gången

Redan 2010 köpte Örebro kommun en fastighet på Holmen i Örebro för att vräka den kriminella organisationen Bandidos. Fastigheten köptes för 5,5 miljoner kronor och såldes vidare till kommunala bolaget Örebroporten för 2,1 miljoner. Örebroporten sålde den senare vidare till en privat aktör för 4,2 miljoner kronor.

– Huvuddelen av våra markköp handlar om omvandling av mark. Vi har ett ansvar för hur kommunen utvecklas både när det gäller bostäder, företag och möjligheten att leva utan kriminella gäng, säger Ullis Sandberg.

På drygt tio år har ett 20-tal kommuner gjort samma sak som Örebro. Totalt handlar det om fastighetsköp för över 65 miljoner kronor.

Finns gängkriminella i Örebro

Enligt polisen finns det i nuläget flera gängmedlemmar som bor i Örebro län men inte under lika organiserade former som tidigare. Ullis Sandberg säger att kommunen kan komma att göra liknande köp i framtiden men att det inte är aktuellt i nuläget.

– I dagsläget finns ingen sådan fråga uppe på bordet.

Är det ett underbetyg till polisen när kommunen måste köpa fastigheter?

– Jag tror att kommun och polis måste samverka för att få så bra resultat som möjligt. Polisen har sin roll att förebygga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.