Algblomningen i Örebro län har officiellt inletts. Foto: SVT

Kommuner varnar för algblomning i flera sjöar

Publicerad

Säsongens algblomning är nu ett faktum i flera sjöar i Örebro län. I både Laxå och Karlskoga har kommunerna i dagarna gått ut med varningar och uppmanar badgäster i de drabbade sjöarna att vara extra försiktiga.

I Laxå kommun förekommer algblomning i Sundsjön i Hasselfors. Kommunen uppmanar till att hålla extra uppsikt över barn och att helt undvika bad när algblomningen är riklig.

Giftiga ämnen

Karlskoga kommun gick härom dagen ut och uppmärksammade allmänheten om att det då kunde förekomma alblomning i Möckeln och andra mindre vattendrag.

Algblomning orsakas av blågröna alger som kan bilda ämnen som är giftiga för människor och djur. Särskilt försiktig ska man vara med att låta barn och hundar vistas i vattnet under algblomningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör miljöinspektören berätta om knepen för att undvika badsjöar med stor risk för algblomning. (Från SVT Nyheter Jönköping) Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.