En man med kort hår och skägg. Klädd i skjorta, en ljus tröja och en mörk kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Johansson (S): ”Det har dykt upp nya saker, framförallt från media”. Foto: Kicki Nilsson IC/TT

Kommunledningen missnöjd med hanteringen av fritidsgården i Örebro – tillsätter extern utredning

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun tillsätter nu en extern utredning av fritidsgården där ett misstänkt grovt sexuellt brott mot barn skedde i slutet av juli. Det bekräftar John Johansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

– Jag och kommundirektören är överens om att det krävs en extern granskning eftersom frågan vuxit så mycket, säger han.

SVT har tidigare rapporterar om att den man som misstänks för övergreppet mot barnet var anställd under falsk identitet – trots att han tidigare jobbat på fritidsgården under sitt riktiga namn.

Nerikes allehanda har därefter berättat att 7 av 31 anställda på fritidsgården är tidigare dömda för brott, två av dem efter upploppen i Sveaparken. Detta är uppgifter som även SVT tagit del av.

Misstänkt sexbrott mot barn på fritidsgård i Örebro

Kommunstyrelseordföranden John Johansson (S) är kritisk till att kommunledningen inte informerats, utan att de istället har fått ta del av uppgifterna via media.

– Det här borde vi fått information om från cheferna, säger han.

Extern granskning

Det var på torsdagen som kommunen fattade det formella beslutet om att anlita en extern utredare.

– Vi vill ha en extern granskning av den specifika fritidsgården, hur deras anställningsförfarande har sett ut. Men också hur vi som kommun agerar när det gäller anställningar. Att vi till exempel tar legitimation och ordentliga referenstagningar.

Fritidsgården fortsätter hålla öppet

Föräldrar som har barn på fritidsgården är oroliga och skriver att de vill att fritidsgården ska stängas medan utredningen pågår och allt är klarlagt.

Liberalerna, som sitter i opposition, är inne på en liknande linje och anser att åtgärder ska vidtas medan utredningen pågår. Det kan vara att stänga fritidsgården tillfälligt eller låta kommunledningen ta över ansvaret.

– Jag är tveksam till att verksamheten bara rullar på. Det är jag emot. Det finns tillräckligt många frågetecken för mig för att man ska tänka att man inte har öppet, om man inte kan säkerställa säkerheten för barnen, säger Karolina Wallström (L), oppositionsråd.

Kan fritidsgården vara öppen och ledas på samma sätt under tiden utredningen pågår?

– Vi har inget krav på att den ska stängas. Det är ett beslut för förvaltningen och jag har förtroende för att de agerar rätt i den här frågan, säger John Johansson (S).

Tidigare har HR-direktören i Örebro kommun initierat en utredning som sköts av kommunen själv och som ska titta på rutiner vid anställningsförfaranden.

Det här ska externa utredaren utreda

• Lägesbild över akutell fritidsgård avseende aktuella anställningar för samtliga anställda idag och 24 månader bakåt i tiden. Ska omfatta samtliga anställningsförhållanden som tillsvidare-, tim- och tidsbegränsade anställningar.

• Genomlysning av process för rekrytering av personal i Örebro. Genomlysningen ska granska hela rekryteringsprocessen med de olika delmoment och rutiner som finns samt undersöka om det sker enligt Örebro kommuns riktlinjer och om dessa bedöms som tillräckliga

• Granska arbetssätt, den interna kontrollen och styrningen i samband med rekrytering, tidsreovisning och löneutbetalningar av anställda vi aktuell fritidsgård. Tjänsteutövandet i samband med rekryteringen ska utredas för att klargöra ansvarsutkrävande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt sexbrott mot barn på fritidsgård i Örebro

Mer i ämnet