Jimmy Alm gjorde sig ett namn i kultursverige när han härom året arbetade som kommunpoet i den västsvenska kommunen Tranemo. Projektet finansierades dock inte av kommunen, utan av statliga kulturmedel.
Arbetet blev föremål för en intensiv debatt i media om rimligheten i att lägga offentliga medel på att låta en poet skriva dikter om kommunens invånare och verksamheter.
Hatet som följde i svallvågorna av debatten var massivt, men Jimmy Alm fortsatte sitt diktande. Sedan i våras har han bott i ett rött litet trähus intill kyrkan i Frövi. Uppdraget, precis som i fallet Tranemo, har varit att i poesi skildra orten.
Dokumentär poesi
Jimmy Alms texter bygger på samtal med personer som har fått ge uttryck för sin bild av, och sina känslorna för, hembygden. Vissa av dikterna som nu ställs ut på pappersbruksmuseet har kommit till efter intervjuer med högstadieelever.
– Jag brukar tänka på det som att jag jobbar med dokumentär poesi. Det kan vara vad som helst. En fabrik, en förening eller ett projekt, säger Jimmy Alm.
Del av samhällsplanering
Syftet med uppdraget i Frövi har olikt Jimmy Alms tidigare erfarenheter nu varit kopplat till en större samhällsplaneringsprocess, i vilket Region Örebro län tog initiativ till att låta Jimmy delta.
För i takt med att flera stora arbetsgivare på senare tid har såväl nyetablerat sig som expanderat sin redan befintliga verksamhet i Frövi har behovet av att utveckla orten växt sig större.
– Frövi är ett samhälle i förändring och tanken är att jag ska rapportera det jag har kommit fram till genom att fånga frövibornas egna tankar, säger han.
I klippet berättar kommunpoeten Jimmy Alm om Frövi – genom en dikt från högstadielevers tankar och känslor.