Susanne Strand, om varför det är viktigt att diskutera vad som är okej och inte. Foto: Nick Strömgren/SVT

Kriminologen: Kontrollerande via sociala medier kan ingå i stalkning

Uppdaterad
Publicerad

Susanne Strand, docent i kriminologi som forskat i stalkningsbeteendet under flera år menar att kontrollerande av någon annan person via sociala medier är en typ av stalkning.

Att stalka en annan person kan innebär att vänta utanför personens port, ”råka” befinna sig på samma plats som offret flertal gånger eller helt sonika se på en karta var personen är och ställa kontrollerande frågor därefter. 

Svårt att veta när det är allvar

Det kan vara svårt att veta som offer i vilket stadie dessa händelser faktiskt befinner sig i. Att en partner ställer en fråga är fullt lagligt och inte problematiskt men däremot kan det vara läge att se över situationen om man som berörd känner sig kontrollerad.

– Jag tycker det är viktigt att säga nej i ett tidigt stadie, det handlar om att vi stöttar varandra, att vi säger nej till dessa beteenden och diskuterar vad som är okej och inte okej på sociala medier, säger Susanne Strand.

I samtal med Susanne Strand menar hon att kontroll på sociala medier inte är bundet till ett kön, hon menar att kontrollen kan ske från båda håll. Däremot finns det en risk att kontrollerandet eskalera till andra handlingar. Kontrollen kan till och med gå över gå till våld menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.