Kraftig minskning av djurrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Attacker från djurrättsaktivister har nästan upphört i Örebro. Polisen ser en koppling till rättegången mot de tre aktivister från Örebrotrakten som dömdes till fängelse under måndagen.

De senaste åren har det varit en lång rad attacker i Örebro mot affärer som sålt till exempel kött, fisk, ost eller skinn. Många av de butiker som har utsatts är idag nedlagda eller har upphört med att sälja vissa varor. Det har också varit målet med attackerna.

”Stoppa övergreppen”

I de pressmeddelanden på en amerikansk webbsida där djurrättsaktivister tagit på sig bränder och vandalisering i Örebro har man till exempel skrivit: ”Stoppa övergreppen ni sjuka mördare – eller vi stoppar er!”

Djurrättsaktivister inför rätta

Även ägare till butiker har fått ta emot hot i sina hem. Men de senaste månaderna har anmälningarna minskat drastiskt.

Polisen misstänker att den rättegång som nyligen avslutades mot fem djurrättsaktivister vid Skaraborgs tingsrätt ligger bakom minskningen.

Brott nästan upphört

Tre av de som har dömts där har bott i Örebro. Sedan de greps har brott kopplade till djurrätt nästan upphört i kommunen.

Om det beror på att de har haft en viktig roll, om andra aktivister ligger lågt efter de upptäcktes eller om det funnits känslig information i de telefoner och datafiler som polisen har gått igenom är dock oklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurrättsaktivister inför rätta

Mer i ämnet