Influensan smög igång före årsskiftet, men har inte slagit till med full kraft än. Enligt Folkhälsomyndigheten kommer antalet sjuka i landet att öka successivt från nu. Toppen nås troligtvis i februari.
Varför är vi mer sjuka på vintern?
– Vi är ju mer inomhus och umgås mer tätt tillsammans. Det gör att virus, som luftvägsinfektioner sprids lättare. Temperatur och luftfuktighet spelar också roll, vissa virus kan finnas i luften längre tid när det är kallt och torrt. Sedan finns det teorier att det här med att vi är inomhus mer på vintern, får mindre solljus och att vi kanske känner oss tröttare och får torrare slemhinnor i luftvägarna, att sådana saker kan göra oss mer mottagliga för infektioner, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.
Vad kan man göra för minska risken att smittas?
– Det här med att tvätta händerna kan låta tjatigt, men det är faktiskt effektivt. Det handlar om att tvätta händerna efter att man varit i stora folksamlingar, efter toalettbesök och innan man ska äta. Handsprit kan vara ett bra komplement.
När kan barnet gå tillbaks till förskolan?
– Det beror på vilken smitta vi pratar om, men generellt kan man säga att små barn ska vara pigga och orka med en hel dag i förskolan. De ska äta som vanligt och inte ha feber. Vad gäller vinterkräksjuka ska man inte ha haft någon kräkning eller diarré senaste två dygnen.
I klippet ovan får du veta mer om hur länge virus kan överleva och hur många gånger per år det är normalt att barn blir sjuka.