Kräver hårdare regler för ”lekfordon”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de många dödsolyckorna med fyrhjulingar är nu debatten igång för hur man kan förbättra säkerheten.

Från början var fyrhjuliga motorcyklar ett arbetsfordon som användes i skogsbruket och i jordbruket. I dag har de fyrhjuliga motorcyklarna också blivit ett fordon för nöjesåkning.

I dag finns det cirka 30.000 fyrhjulingar i Sverige. Den allra största delen är registrerade som terrängfordon. För att få köra en fyrhjuling krävs ett vanligt bilkörkort eller ett traktorkort.

– Det är mycket bra fordon, och stabila fordon om man kör dem så som de ska köras, säger Peter Murray som säljer bland annat fyrhjulingar.

Men Bernt Larsson, chef för trafikpolisen i Örebro län håller inte med.

– Det är komplicerat att köra en fyrhjuling, säger han.

– Den tarvar en helt annan körteknik än vad en motorcykel eller bil gör. Och hastigheterna är förhållandevis höga, så det är ett riskfordon.

I takt med att fyrhjulingarna blivit allt populärare har också olyckorna ökat.

Tidigare år har det bara varit ett par dödsolyckor om året, i år är det minst nio personer som omkommit i samband med fyrhjulingar. Senast en dödsolycka i Kilsmo utanför Örebro på måndagen.

Och efter de många dödsolyckorna debatteras nu säkerheten och är det många som vill öka kraven på de som kör fyrhjulingar.

– Jag anser att man ska ha en rejäl utbildning på alla fordon som drivs med motor, säger Katarina Huss vid Sveriges motorcyklister

– Jag tror man måste satsa på utbildning och information, säger Bernt Larsson.

– Jag tycker att man bör föra en diskussion om det är rätt och riktigt att använda den här typen av fordon som ett lekfordon som det har blivit idag, säger Peter Öbro som är projektledare vid NTF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.