– De opioidrelaterade dödsfallen har ökat och det dör idag fler personer med metadon och buprenorifn i blodet än med heroin, säger Per Johansson, generalsekreterare för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle. Foto: TT

Kritik mot att läkemedel läcker från missbruksvården

Uppdaterad
Publicerad

Att missbrukare behandlas med läkemedel har blivit allt vanligare och det räddar liv enligt Socialstyrelsen, som vill se mer av den vården. Men alla är inte positiva.

– Det dör idag fler personer med metadon och buprenorifn i blodet än med heroin, säger Per Johansson, generalsekreterare för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.

Per Johansson är i grunden positiv till LARO-behandling, förutsatt att den sköts väl, men menar att i takt med att behandlingsformen har blivit vanligare i Sverige så har kvalitén sjunkit.

LARO står för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende. Till gruppen opioider hör bland annat heroin, morfin, fentanyl och även de läkemedel som används i behandlingen, metadon och buprenorfin.

Missbruksvården i Sverige

Han tycker att det är problematiskt att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten föreslår en utbyggnad av LARO.

TV: Se hela inslaget här

– LARO har redan byggts ut kraftigt. Under samma period har de opioidrelaterade dödsfallen ökat och det dör idag fler personer med metadon och buprenorifn i blodet än med heroin, säger Per Johansson.

Per Johansson, generalsekreterare för Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Han är rädd för att ju fler som får den här typen av behandling desto större är risken att läkemedlen kommer ut på svarta marknaden.

Behandlingen räddar liv

Charlotta Rehnman Wigstad, samordnare för narkotikafrågor på Socialstyrelsen, känner till att antalet registrerade dödsfall på grund av läkemedelssorterna som ges i LARO har ökat under en tid då fler har fått behandlingen. Hon menar dock att vetenskap och beprövad erfarenhet visar att behandlingen förhindrar dödsfall och förbättrar den sociala funktionen för dem med allvarligt och långvarigt heroin-, morfin- eller opiummissbruk.

– Aktuell forskning visar att de som deltar i LARO har bättre överlevnad, jämfört med de som inte gör det, säger Charlotta Rehnman Wigstad.

LÄS MER: Marcus är rädd för att dö i väntan på vård

Oklart om läkemedel från LARO-programmen ligger bakom ökat antal dödsfall

Enligt Charlotta Rehnman Wigstad är det inte klarlagt att det finns ett samband mellan läckage från LARO-programmen och fler dödsfall. Socialstyrelsen känner till att det förekommer att läkemedlen i programmen säljs vidare och anser att det är ett problem när det sker.

Men enligt Rehnman Wigstad finns flera andra vägar ut för metadon och buprenorfin på den illegala marknaden. En kartläggning som Socialstyrelsen presenterade 2015 visade att nästan alla av de buprenorfintabletter som beslagtogs och kunde spåras under den kartlagda perioden var insmugglade från Frankrike.

– Läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende är en av de mest reglerade behandlingarna som finns i svensk sjukvård. Läkemedlen ska till exempel tas under uppsikt av sjukvårdspersonal den första tiden, säger Charlotta Rehnman Wigstad.

LÄS MER: Ta del av hela granskningen här

Ökad förskrivning totalt av LARO-läkemedlen

Metadon och buprenorfin skrivs inte enbart ut inom LARO, utan även som smärtmedicin inom annan sjukvård och enligt Charlotta Rehnman Wigstad har den sortens förskrivning ökat kraftigt.

– Här kan det förekomma att läkemedlen används felaktigt och att recept

Charlotta Rehnman Wigstad, samordnare på Socialstyrelsen Foto: Elina Haimi SVT

förfalskas, därför har vi tillsammans med Läkemedelsverket tidigare föreslagit regeringen att narkotikaklassade läkemedel som huvudregel bara ska förskrivas elektroniskt, säger Charlotta Rehnman Wigstad.

Enligt Per Johansson på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle behövs ett mycket tätare kontrollsystem än dagens som både ser till att de enskilda läkarna inte skriver ut för mycket och att patienterna inte går runt till flera läkare.

Han förespråkar också att pappersrecept för de narkotikaklassade läkemedlen förbjuds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missbruksvården i Sverige

Mer i ämnet