Andreas Brorsson (S), kommunstyrelsens ordförande, står utanför stadshuset i Kumla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra Andreas Brorsson berätta varför Kumla kommun ska bygga en ny ledningsplats. Foto: Erik Karlsson/SVT

Kumla lägger ”åtskilliga miljoner på” ny ledningsplats – ska användas i krig eller kris

Publicerad

Det spända säkerhetsläget gör att många kommuner bygger nya eller rustar upp gamla ledningsplatser som ska kunna användas vid krig eller kris.

En av dem är Kumla kommun, som bygger en lokal som ska placeras under marken, något som P4 Örebro var först med att berätta.

– Vi har ett ansvar att vara kommun även i händelse av det värsta, säger Andreas Brorsson (S) kommunstyrelsens ordförande

En ny ledningsplats i Kumla ska säkerställa skyddet för centrala personer och funktioner, som exempelvis höga chefer i kommunen och politiker i händelse av krig eller kris.

– Om det värsta skulle hända kan delar av kommunledningen, räddningstjänsten, försvarsmakten och liknande utgå från den här platsen.

Andreas Brorsson kan inte svara på hur mycket det kommer att kosta men medger att det handlar om flera miljoner.

– Vi är inte färdiga med prisbilden, men åtskilliga miljoner kommer det att kosta.

Får ekonomiskt stöd av MSB

Kommuner kan få ekonomiskt stöd från myndigheten MSB för bland annat reservkraft och skyddsåtgärder för lokaler.

– Vi kan få upp till 50 procent av kostnaderna upp till ett visst belopp. Det är pengar som vi kommer att söka för åtgärderna vi gör.

Enligt Andreas Brorsson är mycket av ledningsplatsen skyddat av sekretess och han kan därför inte svara på varken tidsplan för bygget eller var lokalen kommer att vara placerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.