125 miljoner över i Kumla – satsar på skor, konst och belysning

Uppdaterad
Publicerad

2021 var ett starkt år ekonomiskt för Kumla kommun, som fick ett överskott på 125 miljoner kronor. Pengarna kommer från kommunens skattebetalare och delar av pengarna ska nu återinvesteras i en tilläggsbudget för 2022.

Sedan tidigare har kommunen lagt ut 16 miljoner extra för år 2022 och nu kommer man att lägga ytterligare 9 miljoner i en tilläggsbudget för året.

Fler än beräknat hade jobb

Enligt Andreas Brorsson (S), Kommunstyrelsens ordförande, drabbades inte Kumla av arbetslöshet lika hårt som man väntat vilket ledde till ökade skatteintäkter.

– Det visar sig att det är många som jobbar på dagarna, säger han.

– Det här är ett nytt tilltag när vi ser att ekonomin går så pass bra som den gör då vill vi lägga ut pengar i våra verksamheter där de gör mest nytta, säger han om satsningarna.

Ökad inflyttning

Kumla ökade med 283 nya invånare under förra året. Även företag har flyttat till kommunen vilket lett till ökade skatteintäkter enligt Andreas Brorsson.

Kommunen är inte ensam om att ha gjort ett starkt ekonomiskt år. Bland annat Lindesberg och Hällefors fick ett budgetöverskott 2021. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, har kommuner och regioner fått ett starkt resultat under 2021 för andra året i rad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.