En bild på en frusen sjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan ett nytt pumphus säkra dricksvattnet från sjön Tisaren? Per Vennström från Kumla kommun förklarar i klippet. Foto: Malin Gotlin/SVT

Kumla vill flytta pumphus för att säkra dricksvattnet från Tisaren

Publicerad

Kumla kommun planerar en ny pumpstation direkt vid Tisaren för att säkra framtidens dricksvattenförsörjning i Kumla och Hallsberg. Dagens pumpstation finns vid en damm, men där riskerar vattennivån att bli för låg sommartid när klimatet förändras.

– Vi mäter varje timme varje dag och ser därmed vad som händer både på kort och lång sikt. Vi har lite mindre vatten om man jämför månad för månad tio år tillbaka i tiden, säger Per Vennström, tf enhetschef VA-verken, Kumla kommun.

Sjön Tisaren är dricksvattentäkt åt Hallsberg och Kumla kommun, men har få tillrinningsområden och är känslig för långa varma perioder och torka, när mycket vatten avdunstar. Bevattningsförbud infördes 2017 och flera somrar efter det har invånarna uppmanats att spara på vattnet.

– Det vi tar ut som dricksvatten är bokstavligen en droppe i havet. Avdunstningen är det som ger störst genomslag, säger Per Vennström.

Men det har väl alltid varit avdunstning?

– Ja, men då kanske man har gått in i ett bättre läge när den torra och varma perioden kommer.

Råvatten pumpas från damm

Uttaget av råvatten sker sedan 1972 från en damm som ägs av ett kraftbolag. Dammen behöver renoveras enligt Kumla kommun, men även om den skulle rustas så riskerar vattennivån sjunka så mycket sommartid att det blir svårt att pumpa upp dricksvatten. Pumparna kan nämligen inte pumpa för nära botten, för då riskerar man att man få med bottensediment.

– Det går en ganska grund kanal mellan sjön och dammen. När nivåerna sjunker så rinner det långsamt i kanalen och djupet i dammen minskar. Risken finns att det blir väldigt låga nivåer och i förlängningen vattenbrist.

Hör mer om hur torra somrar påverkat dammen och varför en flytt av pumphuset är att föredra, enligt Kumla kommun.

Säkrad vattenförsörjningen för Kumla och Hallsberg:

  • Kumla kommun utreder just nu en flytt av pumpstationen från Masugnsdammen till Tisaren. Enligt kommunen finns det risk för vattenbrist om man behåller nuvarande placering.
  • Som lägst var vattennivån 2016, delvis beroende på sjösänkningen till följd av saneringen i Åsbro. Då låg den på 99,01 meter över havet. I januari i år var den 99,94 meter över havet. Går nivån under 99,4 införs bevattningsförbud.
  • Den nya stationen ska enligt planerna ha tre pumpar och kunna leverera minst 900 kubikmeter vatten per timme. Totalt behövs fyra kilometer ledning i sjön, och det ska finnas ett automatiserat reservkraftverk vid strömavbrott.
  • Projektet beräknas kosta drygt nio miljoner kronor. Var den nya stationen ska stå är inte klart än. Förhoppningen är att byggstart sker i höst.

Hur har klimatet förändrats i Svealand?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) framträder den starkaste temperaturökningen. I Svealand är temperaturökningen från 1,5° till lokalt över 2,5° under vintern.

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. För Svealand ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Svealand med 10-20 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Svealand.

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.