En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar Järnboås kyrka med klocktorn omgiven av träd i höstfärg och grönska. Den högra sektionen visar en person stående inomhus, delvis skymd, i en kyrka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Järnboås kyrka är en av de kyrkor som haft problem med sitt spinklersystem. Hör personal berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Kyrkor i landet kan skadas allvarligt – av sprinklersystem

Publicerad

Efter flera kyrkbränder i Sverige i början av 2000-talet installerade många kyrkor sprinklersystem. Minst 38 kyrkor i landet har samma system – men man vågar inte längre lita på att det fungerar.

Nu kan sprinklers som installerades för att skydda kyrkorna istället skada dem.

– Det händer att jag hittar några som läcker och droppar på golvet, säger kyrkvaktmästaren Beatrice Wahlström.

Efter kyrkbränderna i början på 2000-talet sköts det till pengar och församlingar kunde ansöka om kyrkoantikvarisk ersättning, KAE, för att exempelvis installera sprinklersystem. Men en tid efter installationen av ett system som många kyrkor valde så började problemen.

– Sprinklerhuvudena ärgar och kladdar ihop sig, och så finns det ett problem med trycket, berättar Johan Ahlin.

Han är fastighetssamordnare i Bergslagens kontrakt och har ansvar för flera problemdrabbade kyrkor, som i Järnboås, Hällefors och Grythyttan.

Läckande vätska skadar inventarier

Enligt en rapport från forskningsinstitutet RISE så har det problemfyllda sprinklersystemet installerats i åtminstone 38 kyrkor runtom i Sverige. Ofta rör det sig om träkyrkor där räddningstjänsten har svårt att vara på plats snabbt.

I en del kyrkor har de ärgade munstyckena varit så igensatta att de inte kunnat spruta ut något vatten. I andra har vätska med frysskyddsmedel läckt ut och skadat trädetaljer och textilier, och orsakat allvarligare fläckar än rent vatten hade gjort.

– Ja, det händer att munstycken läcker och droppar på golvet, och då blir det fläckar, säger Beatrice Wahlström, kyrkvaktmästare i Järnboås.

Värme och kyla är ett problem

Rören till sprinklersystemet dras ofta uppe på kyrkvindarna, där vinterkylan kräver frysskyddsmedel i rören.

Under varma somrar kan istället trycket i systemet ibland öka till nästan tio gånger över det tillåtna. Då kan systemet börja läcka.

Problemen har gjort att Västerås och Karlstad stift just nu undersöker om det går att pröva saken i domstol.

Johan Stråhle håller i en ask sprinklermunstycken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om jag vetat vad jag vet idag så hade jag inte installerat” – Johan Stråhle i Västerås stift är en av de som arbetar med problemen med sprinklersystemen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.