Johan Stråhle håller i en ask sprinklermunstycken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om jag vetat vad jag vet idag så hade jag inte installerat” – Johan Stråhle i Västerås stift är en av de som arbetar med problemen med sprinklersystemen. Foto: SVT

Oklart vem som bär ansvaret om sprinklersystemet i kyrkorna – kan tas upp i domstol

Publicerad

Vem kyrkan ska ställa till svars för det krånglande sprinklersystemet är inte helt enkelt. Kyrkan har ett avtal med installatören, men inte med tillverkaren av systemet.

– Om jag vetat vad jag vet idag så hade jag inte installerat det, säger Johan Stråhle, stiftsingenjör i Västerås stift.

Det aktuella sprinklersystemet har installerats i flera av landets stift. I Skara stift finns fem kyrkor. Lika många finns i Strängnäs stift och i Västerås stift finns sex. I en undersökning gjord av forskningsinstitutet RISE listas 38 kyrkor runtom i landet, men det kan finnas fler.

I Strängnäs stift finns en kyrka där systemet började spruta vatten trots att det inte brann. Då var det munstycken på utsidan som löste ut. I en annan kyrka tömdes hela systemet inne på en vind, och det finns fler exempel.

Stora saneringskostnader

– Det medför ju rätt stora saneringskostnader efteråt. Det har man hanterat men det är ändå ett omfattande arbete och helt onödigt, säger Johan Stråhle.

Nu undersöker kyrkan om de kan gå till domstol och få tillbaka något av de investerade pengarna, eller få till en ombyggnad som gör att systemen fungerar.

Bara i Järnboås kyrka kostade sprinklersystemet 2 245 000 kronor. Av den summan har den kyrkoantikvariska ersättningen, KAE, stått för merparten och församlingen har bara behövt betala en liten del. I vissa kyrkor har KAE täckt så mycket som 90 procent av installationskostnaden.

Oense om ansvaret

Företaget som tillverkat sprinklersystemet är välkänt och har jobbat länge med system på kryssningsfartyg och i maskinrum av olika slag.

Tillverkaren menar att eftersom det avtal som finns gäller mellan kyrkan och installatören så måste dessa parter komma överens. Ägaren till den installerande firman säger däremot till SVT att ansvaret ligger hos tillverkaren, som konstruerat systemen för de berörda kyrkorna.

Vad som händer återstår att se. Under tiden vågar många kyrkor inte lita på att deras sprinklersystem fungerar vid en brand. En del kyrkor har till och med kopplat ur systemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.