Vid ett löpande band på glasåtervinningen i Hammar, söder om Askersund, står Roger Mikaelsson och sorterar bort det som inte är glas.
– Jag hittar allt möjligt, leksaker, stenar, betongklumpar, ja allt möjligt, säger han medan han slänger bort en lång elkabel.
Hur är det med lågenergilampor?
– Ja, det är en hel del som kommer.
Förra året slängdes en miljon olika typer av lampor i glasåtervinningen, enligt Svensk glasåtervinning. 200 000 av dem var lågenerigilampor. De slängs alltså i glasiglos runt om i landet och hamnar här i Hammar, istället för att kastas i lampåtervinningen.
– Lampor är ett stort problem eftersom det är farligt avfall och innehåller bly eller kvicksilver, säger Frank Tholfsson, vd Svensk glasåtervinning.
Miljöministern reagerar
Många av lamporna som hamnar här är trasiga. De anställda har fått lämna prover för att se om de har förhöjda halter av kvicksilver i kroppen. Det har de inte. Men det är ändå ett arbetsmiljöproblem att så många lampor hamnar här. Snart ska Svensk glasåtervinning räkna lampor igen för att ta reda på om det blivit bättre eller sämre jämfört med förra året.
Också miljöminister Lena Ek (C) har reagerat på att de miljöfarliga lågenergilamporna slängs fel. Hon krävde i våras att branschen skulle bli bättre på att samla in. Och branschen har lyssnat. Snart startar Avfall Sverige och Elkretsen en informationskampanj och på sikt ska det bli lättare och närmare att återvinna också lampor.
Där kan du kassera lampor
Förutom återvinningscentralerna kan man många gånger lämna sina gamla lampor i matbutiker eller i bostadsområdet där man bor.