– När vi införde bevattningsförbudet den 23 mars så var det för att säkra dricksvattenförsörjningen. Det var i ett läge när vi var jätteosäkra på utvecklingen och hade utvecklingen bakåt färskt i minnet. Men sen har vi sett att sjöarna och de vattendrag som försörjer Svartån successivt har återhämtat sig. Nu är det på en sådan nivå att vi har svårt att hävda någon brist, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef för Vatten och avlopp på Örebro kommun.
Hur stor del har det att göra med att örebroarna har följt bevattningsförbudet?
– De har haft en stor respekt och det är något vi har märkt på frågeställningarna vi har fått. Man har varit väldigt noga med att göra rätt och det har vi varit tacksamma över.
Låga grundvattennivåer i regionen
Hur ser nivåerna ut nu?
– Det är fortfarande låga grundvattennivåer i regionen och vi håller på att dra någon slags slutsats hur mycket grundvattnet påverkar återhämtningen av sjöarna. Men samtidigt börjar vi närma oss en gräns när vi måste släppa ut vatten från sjöarna för att inte bryta den övre gränsen i vattendomen. Men vi känner att vi är i balans och är försiktigt positiva, säger Rehnberg.
Det här att man bröt vattendomen, hur vanligt är det?
– Det är väldigt ovanligt och framförallt att man gör det medvetet. Det visar ju också på allvaret i situationen.
”Hade en klump i magen”
Hur orolig var du i höstas?
– Jag hade en stor klump i magen. Den här situationen var inte bekväm för oss. Vi hade inte sett den här utvecklingen så snabbt tidigare. Även om det har varit torrt och varmt tidigare så har det inte fått den påverkan på sjösystemet, säger Rehnberg.
Är det fritt fram med att fylla pooler och använda högtryckstvättar nu?
– I och med att nämnden har fattat beslut så kan man nu använda dricksvatten normalt, men vi flaggar ju för att vi kan komma att behöva återkomma i sommar. Blir situationen som vi var i september då kan vi behöva komma tillbaka med ett förbud, säger Leif Rehnberg.