• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Aspa bruk vid Sörviken i Vättern, utanför Askersund från ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har länsstyrelsen tagit sitt tillsynsansvar vid Aspa bruk och utsläppen i Vättern? Se hur chefen för miljöskyddet Malin Ahlm på hur myndigheten arbetat. Foto: SVT

Länsstyrelsen om utsläppen från Aspa bruk: Vi tar vårt tillsynsansvar

Publicerad

För sex år sedan skulle Ahlstrom Aspa bruk ha klarat EU:s gränsvärden för utsläpp i Vättern.

Men pappersmassefabriken utanför Askersund klarar fortfarande inte kraven. Först ifjol gjorde länsstyrelsen en åtalsanmälan om misstänkt miljöbrott till miljöåklagare.

EU skärpte 2014 gränsvärdena för pappers- och massaindustrier, som senast 2018 skulle klara kraven. Det är länsstyrelserna som ansvarar för tillsynen av att företagen inte släpper ut mer än tillåtet.

Varför dröjde en åtalsanmälan? Vid misstanke om överträdelse mot miljöbalken är ni ju skyldiga att överlämna ärendet till Polismyndigheten?

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

– Det var inte så tydligt i början om ett överskridande var straffsanktionerat. 2022 förtydligade Naturvårdsverket reglerna. När vi såg att det fanns en misstanke om överträdelse gjorde vi en åtalsanmälan, säger Malin Ahlm, chef för miljöskyddet på länsstyrelsen.

Lade ner målet

Miljöåklagaren lade ner målet förra hösten men arbetet med att få Aspa bruk att följa EU-lagstiftningen fortsätter, enligt Malin Ahlm:

– Företag kan ha problem med vissa parametrar. I Miljöbalken finns också en rättskraft i att bedriva den verksamhet man har för att skydda den. För att ta till ett förbud krävs otroligt mycket. Det gör man i princip aldrig.

Vill få ny dispens

I oktober ifjol ansökte Aspa om dispens för att få fortsätta överskrida gränsvärdena – i två år till. Ansökan prövas av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation. Enligt Jonas Georgsson där handlar det om processvatten från bruket där ett tredje reningssteg måste införas.

– Vårt mål är att kunna fatta beslut innan sommaren.

Kan beslutet påverkas av att företaget under så lång tid inte klarat kraven?

– Det är för tidigt att svara på. Men det är klart att det inte är meningen att man ska kunna få dispens gång på gång, utan att något händer, säger han.

Hur mår Vätterns sjöbotten nära bruket?

– Det är inte den bottenmiljö man skulle önska, det tror jag alla är överens om. Men det handlar också om utsläpp långt tillbaka i tiden som gör att det ser ut som det gör idag.

DISPENS

– Dispens innebär att en myndighet i ett enskilt fall kan befria till exempel ett företag från att följa villkor som framgår av lag eller förordning.

– Berörda anläggningar i landet inom pappers- och massaindustri hade till september 2018 på sig att uppfylla de nya EU-krav som kom 2014 – utan behov av dispens.

– Men efter 2018 klarade Aspa bruk fortfarande inte kraven för utsläpp i Vättern. 2019 fick företaget en kort dispens men sedan 2020 har man inte haft någon dispens alls – trots att man fortsatt överskrida gränsvärdena.

– Miljöprövningsdelegationen är den fristående enhet på länsstyrelsen som fattar beslut om dispenser. De tittar också på miljönyttan i förhållande till kostnaden för företaget och gör en skälighetsbedömning.

– För att få dispens krävs enligt miljöprövningsdelegationen att man ska kunna visa att ”de lokala miljöförhållandena, anläggningens geografiska belägenhet eller tekniska egenskaper är sådana att skäl för dispens finns”.

Källa: Länsstyrelsen

Fiberbankar

Föroreningar som släppts ut i vatten från industrier ansamlas i sediment, det gäller både gamla och nya utsläpp.

Pappers-, massa- och träfiberskiveindustrin i Sverige har släppt ut stora mängder träfibrer till vattenmiljön från slutet av 1800-talet till ca 1970.

Träfibrerna har ofta samlats i så kallade fiberbankar i vatten i närheten av industrierna. Fiberbankarna har fysiska egenskaper som kraftigt skiljer sig från andra sediment på grund av dess höga innehåll av organiskt material och kan ha ett djup på flera meter och täcka tusentals kvadratmeter.

Fiberbankar och fiberrika sediment kan finnas på hundratals platser i Sverige.

Sedan tidigare är det känt att fiberbankarna ofta innehåller höga halter av miljögifter, till exempel dioxiner och tungmetaller som riskerar att spridas till den omgivande vattenmiljön.

Forskare har visat att fiberbankar kan släppa ut stora mängder gas, framförallt metan, som har en stor påverkan på klimatet. Gasen bildas genom mikrobiell nedbrytning av organiskt material under syrefria förhållanden.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Mer i ämnet