Pappersbruket i Olshammar, Apsa bruk från luften. En bit av viken och grumligt vatten syns också.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter Malin Gotlin om remisstiden och vad som händer nu. Foto: Samuel Boström/SVT

Remisstiden för Aspa bruks dispensansökan över – majoritet vill att länsstyrelsen säger nej

Publicerad

Den 7 juni i år stängdes möjligheten att tycka till om Aspa bruks dispensansökan. Företaget vill få mer tid för att införa ett tredje reningssteg. Reningen behövs för att klara EU:s utsläppskrav – som enligt lag skulle varit uppfyllda redan för sex år sedan.

Totalt är det nio yttranden som lämnats in till länsstyrelsen i Örebro län, både från privatpersoner och organisationer. Av dessa är det endast Samhällsbyggnad Sydnärke som tycker att en dispens från EU:s så kallade BAT-slutsatser gällande fosfor och suspenderande ämnen (fibrer reds. anm) kan beviljas.

Övriga vill att länsstyrelsen ska avslå brukets ansökan.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Naturskyddsföreningen: ”Grund för dispens saknas.”

Naturskyddsföreningens chefsjurist respektive miljöjurist skriver bland annat:

”Recipienten är förbunden med Vättern som är en dricksvattentäkt för hundratusentals människor och dessutom åtnjuter skydd som Natura 2000-område. Föreningen ifrågasätter om utsläppen är förenliga med kraven på att inte äventyra uppnåendet av god ekologisk status samt att inte försämra befintlig status enligt ramdirektivet för vatten.

Föreningen anser att grund för dispens saknas.”

Privatpersoner har skickat in

Flera privatpersoner har skickat in yttranden. En av dem skriver:

”Det måste väl ändå år 2024 finnas så pass bra teknisk utrustning att ett företag inte ska behöva skita ner och förstöra miljön.”

En annan skriver:

”Miljöprövningsdelegationen bör avslå dispensen och Länsstyrelsen bör ställa krav på att Aspa omedelbart inför rening av sina vattenutsläpp.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Mer i ämnet