Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleonor Ericzzon, avtalscontroller på Örebro kommun, var den som reagerade på fakturorna från Brightn AB. Foto: SVT

Anställd på Örebro kommun larmade om mystiska fakturor: Inköp för nästan fem miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har startat en utredning för att själva försöka reda ut bakgrunden till alla inköp utan kvitton, som kan kopplas till bland annat Trainstation. Redan i början av året fick kommunen signaler om att allt inte stod rätt till.

SVT Nyheter Örebro har avslöjat att företaget bakom Trainstation, Brightn AB, gjort inköp till olika projekt där kvitton och fakturor saknas i Örebro kommuns ekonomisystem.  

Vi har även kunnat visa att kommunen aldrig borde betalat för vissa av inköpen.  

SVT granskar Trainstation

Lade till avgift 

Redan i början av året reagerade avtalscontrollern Eleonor Ericzzon på att något inte verkade stå rätt till med fakturorna från Brightn, som Örebro kommun betalat.      

Företaget bakom Trainstation i Vivalla har lagt på en administrativ avgift på utläggsfakturorna till de olika projekt företaget varit inblandat i. Foto: SVT

Hon upptäckte bland annat att företaget lade till en så kallad administrativ avgift på tre procent på varje utläggsfaktura. Det står ingenting i avtalet om att företaget får ta ut en sådan avgift av kommunen. 

Hur reagerade du när du såg det här? 

– Det var då jag tog kontakt med min chef, säger Eleonor Ericzzon.   

Verksamhetschef godkände 

Det var Thomas Gustafsson, verksamhetschef på Partnerskap i Örebro kommun, som godkände att Brightn tog ut den administrativa avgiften. 

Hans förklaring är att konsulten från Brightn, Johan Cedermark, sagt att han enligt sin revisor var tvungen att lägga till den administrativa avgiften för att kunna dra av moms. 

– Okej, sa jag och godkände det. Men där har jag fått till mig nu att man ska upprätta ett tilläggsavtal, säger Thomas Gustafsson.  

Thomas Gustafsson har det ekonomiska ansvaret för Trainstation i Vivalla. Foto: SVT

Inte följt avtalet  

Brightn upphandlades av Örebro kommun i början av 2018 för att skapa digitala mötesplatser.  

I avtalet står att om företaget behöver göra utlägg, alltså inköp, för att klara sitt uppdrag - då ska det enligt avtalet godkännas skriftligt, i förväg. De reglerna har Thomas Gustafsson inte följt. 

Se mer om det i klippet ovan. 

Det här är Trainstation

Trainstation öppnade i Vivalla 2018, som en fysisk mötesplats där den traditionella fritidsgården kombinerades med digitalt skapande, för att ge ungdomar möjlighet att utforska och testa olika digitala plattformar. Där kan man med hjälp av modern utrustning och digitala handledare till exempel spela in Youtubefilm, programmera spel eller designa klädesplagg. Med hjälp av en buss utrustad med digital teknik arbetar man även med uppsökande verksamhet.

I dag är Trainstation öppet för alla åldrar. Bland annat har lärare i Örebro arbetat i Trainstations labb i Vivalla, för att ta fram nya arbetsmetoder i skolan.

Bakom Trainstation står bland andra Örebro kommun, det kommunala fastighetsbolaget Västerporten och Örebrobostäder, Öbo.

Konceptet finns numera även i Karlskoga och i Jordbro, i Haninge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Trainstation

Mer i ämnet