En dag drabbades pensionären Lena Lindén i Örebro av ilningar i tänderna. Hon kontaktade folktandvården och fick beskedet att väntetiden för ett besök var ungefär ett år.
Men ilningarna gjorde för ont och Lena ordnade i stället ett besök hos en privat tandläkare.
– Det var ett helvete rent ut sagt. Jag fick äta värktabletter och smörja på tandkräm, det påverkade mycket hur jag mådde, säger hon.
Behövde rotfyllningar
Väl hos den privata tandläkaren fick hon den ilande tanden lagad med plast. Hon fick också beskedet att hon behövde göra två rotfyllningar. Men några rotfyllningar blev det aldrig.
Tiden gick och när lagningen skulle göras om, den här gången på folktandvården, fick hon ännu en gång höra att rotfyllningar behövdes. Men inte heller den här gången blev det några rotfyllningar.
– Enligt de uppgifter jag fick kostar en rotfyllning 4 915 kronor, och jag behövde göra två. Det blir nästan 10 000 kronor som jag ska betala. Men det finns inga möjligheter att jag kan göra det.
”Jag får avstå”
Lena Lindén har arbetat i sjukvården och får varje månad ut 11 300 kronor i pension och bostadsbidrag. Att spara ihop till rotfyllningarna skulle ta lång tid, menar Lena.
– Jag får avstå från rotfyllningar helt enkelt, så illa är det.
Hon önskar att tandvård ingick i högkostnadsskyddet för övrig sjukvård.
– Det är ju för bedrövligt att man inte kan laga sina tänder. Man måste ju ha dem för att kunna tugga maten och äta, säger Lena Lindén.
Högkostnadsskydd tandvård
En del kostnader för tandvård kan täckas av högkostnadsskyddet. Det gäller kostnader för mer än sammanlagt 3 000 kronor under ett år enligt statens referenspriser eller tandläkarens priser. Högkostnadsskyddet beräknas utifrån det pris som är lägst: referenspriset eller tandläkarens pris. Därför får du betala mellanskillnaden om din tandläkares pris är högre än referenspriset.
Exempel:
En behandling består av åtgärder som sammanlagt har ett referenspris på 20 000 kronor. Tandläkaren tar ut samma pris som referenspriset. Du behöver då först betala 3 000 kronor för att komma upp till högkostnadsskyddets första nivå.
Av kostnaderna mellan 3 000 och 15 000 kronor, det vill säga 12 000 kronor, betalar du sedan 50 procent. Det blir 6 000 kronor. Av de kostnader som överstiger 15 000 kronor, det vill säga 5 000 kronor, betalar du 15 procent. Det blir 750 kronor.
Du betalar därmed totalt 9 750 kronor (3 000 + 6 000 + 750). Du har då fått 10 250 kronor (20 000 – 9 750) i tandvårdsersättning från högkostnadsskyddet för den utförda tandvården.
Källa: Försäkringskassan