Nils Detlofson (L)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När de övriga partierna inte var intresserade av att byta ut styrelsen i de kommunala bostadsbolagen valde Liberalerna att lämna styret, berättar Nils Detlofson (L). Foto: SVT

L lämnar styret i Lindesberg efter turbulensen i bostadsbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna lämnar minoritetsstyret i Lindesbergs kommun, vilket NA var först med att rapportera.

– Det är brist på handlingskraft hos våra samarbetspartier, säger Nils Detlofsson, gruppledare för Liberalerna i Lindesberg.

Partiet vill att styrelsen för de kommunala bostadsbolagen Falab/Libo ska avgå.

– För att återställa förtroendet för bolagen och för politiken. Då ville vi såklart att våra samarbetspartier skulle stödja det initiativet och det gör de inte, säger Nils Detlofsson (L).

Vinhotell i Stockholm

Bakgrunden är P4 Örebros granskning av de kommunala bostadsbolagens representation och alkoholpolicy som bland annat har visat att styrelsen bjudits på vinhotell i Stockholm där notan landade på över 40 000 kronor.

Kommunrevisorerna i Lindesberg har i sin tur bland annat konstaterat att bolaget Falab har lagt stora summor på alkohol och gåvor i strid med kommunens policy, samt att det kan ha brutit mot upphandlingsregler.

Bli aktivt oppositionsparti

Samarbetspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ska ha fått information om Liberalernas avhopp innan media.

– Vi har haft en dialog under veckan och senast idag meddelade jag kommunstyrelsens ordförande, Tomas Klockars (M), om vårt ställningstagande så det är inga hard feelings, säger han.

Enligt Detlofsson kommer Liberalerna nu att bli ett aktivt oppositionsparti i Lindesbergspoliken. Hör honom berätta mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.