En man och en kvinna står framför ett hus med skadad fasad. De pratar med varandra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra Patrik Jämtvall (L) svara på kritiken mot förslaget. Foto: SVT

Liberalerna står bakom kritiserade rivningen av Söderlindhska gården

Uppdaterad
Publicerad

Det blir för kostsamt att återställa Söderlindhska gården till ursprungsskick efter branden, enligt Patrik Jämtvall (L).

– Det har blivit en otroligt stor rökskada. Hela fastighetsbeståndet är egentligen förstört, säger han.

Örebro hembygdsförening och Svenska byggnadsvårdsföreningen anser att vissa kvarvarande delar av byggnaden inte är brandskadade. Därför vill man att byggnaden bevaras och att redan rivna delar ska återuppbyggas.

Men kommunen har en annan bild. Företaget Skadeteknik gjorde en inventering på uppdrag av kommunen som visar på omfattande skador av fukt och rök, även i de delar av byggnaden som inte drabbades av branden.

Förhandsbesked

Bygg- och miljönämnden har gett ett förhandsbesked som tillåter fastighetsägaren att bygga ett femvåningshus på brandtomten. Sedan tidigare finns ett rivningslov för byggnaden på Nygatan.

– Vi behöver lägenheter och bra boenden för människor. Förtätningen är viktig för staden, säger Patrik Jämtvall (L), andre vice ordförande i nämnden.

Han var med och röstade igenom förslaget och tycker att det är väl avvägt mellan kommunens och fastighetsägarens intressen.

Gårdsbyggnaderna och huset längs Kungsgatan ska behållas och utvecklas på sikt, enligt förslaget.

Fastighetsägaren: Gediget arbete

Fastighetsägaren skriver i ett mejl till SVT att de följt den lagstadgade och demokratiska processen. Vidare uppger Esswege att det gjorts ett grundligt arbete med att ta fram underlag för ansökan till bygg- och miljönämnden. Ett arbete som tagit flera år.

Fastighetsägaren har nu två år på sig att skicka in bygglovsansökan till kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.