Delad bild. Till vänster står en kvinna bredvid en cykel och pekar upp mot en byggnad i centrala Örebro. Bredvid henne står en man i grön tröja och tittar på henne. Till höger syns en byggnad, Söderlindhska gården, som kan rivas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med till den rivningshotade byggnaden. Foto: SVT

Efter Fratelli-branden – nu kan anrika byggnaden i centrala Örebro rivas

Uppdaterad
Publicerad

Det finns planer på att riva delar av den anrika Söderlindhska gården – och bygga ett femvåningshus. Nu tar två aktörer strid för att den rivningshotade byggnaden ska bevaras.

– Det här är helt unikt för Örebro, säger Hannes Granberg, kommunikatör vid Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Många örebroare minns storbranden sommaren 2020 då delar av Söderlindhska gården förstördes i en omfattande brand. Huset där restaurang Fratelli låg fick rivas.

Nu har fastighetsägaren Esswege fått ett förhandsbesked från Örebro kommun om att bygga ett bostadshus med fyra våningar, en vindsvåning och plats för 40 lägenheter. Sedan tidigare finns ett rivningslov för byggnaden på Nygatan.

Emot rivning av byggnaden

Men både Örebro hembygdsförening och Svenska byggnadsvårdsföreningen motsätter sig rivningsplanerna och vill att byggnaden ska återuppbyggas.

– Det är jättebra om man vill bygga bostäder men det finns många andra tomter där man kan göra det. Jag tycker verkligen vi ska värna om de delar som finns kvar och som är orörda, säger Eva Robertsson, ordförande i Örebro hembygdsförenings byggnadsvårdssektion, och arkitekt.

Huset byggdes 1856 och bedöms ha ett högt kulturhistoriskt värde i kommunens egen kulturinventering.

Vill se ny detaljplan

Varför är det viktigt att bevara byggnaden?

– Den är en del i stadens årsringar och det är viktigt för alla att vi har miljöer med lägre hus, säger Eva Robertsson.

Örebro hembygdsförening anser att det är ett problem att arbetet utgår från en gammal stadsplan från 1884. De vill att kommunen gör en ny detaljplan.

Örebro hembygdsförening kontaktade Svenska byggnadsvårdsföreningen i frågan. De har satt upp Söderlindhska gården på Gula listan där värdefulla byggnader och miljöer som hotas finns med.

Söderlindhska gårdens historia

• Byggnaden uppfördes efter stadsbranden i Örebro 1854 av handlaren Eric Söderlindh.

• Byggnaden har använts som både skola, bostad och till industri.

• Emelie Risberg öppnade 1863 en flickskola i huset. I början av 1900-talet fanns ett sömmeri som sydde linne och skjortsömmar i huset.

• Bilmek och bensinmack är andra verksamheter som funnits i byggnaden.

• Innan branden sommaren 2020 bodde hyresgäster i delen vid Nygatan, och mot Kungsgatan hade restaurang Fratelli sin verksamhet.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.