Vården skiljer sig för glutenintoleranta – beroende på var de bor.

Stödet till glutenintoleranta skiljer sig: ”Det är inte rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomiskt stöd till personer drabbade av glutenintolerans skiljer sig beroende på var i landet de bor. På varsin sida om länsgränsen till Värmland och Örebro bor två drabbade som därigenom inte får en likvärdig vård.

För Monica Gustafsson i Karlstad gäller samma sak som för Solveig Holmberg i Hällefors. Bägge har diagnosen celiaki. Minsta gnutta gluten i kosten betyder allvarliga hälsokonsekvenser.

Men trots att båda har samma sjukdom och själva betraktar specialkosten som en form av medicin har de olika ersättning från sjukvården där de bor.

Monica Gustafsson har nämligen ingen ersättning alls vad gäller de dyrare kostnaderna för glutenfria livsmedel. 

– Jag fick diagnosen i september 1988. Det var jobbigt i början. Folk visste ingenting och det fanns väldigt dåligt med produkter. Man blev fundersam – vad skall jag leva på? Ska jag aldrig kunna baka bullar? I bästa fall får jag ont i magen, i sämsta fall en rejäl diarré, så det är jättejobbigt, säger Monica Gustafsson.

Får dyrare matkasse

Hon är ordförande i Celiakiföreningen i Värmland. Hon bor i Karlstad och landstinget där kompenserar sedan 1995 inte alls för de ökade levnadskostnader det innebär att ha sjukdomen, där minsta uns av gluten från vete, korn och råg kan få konsekvenser och följdverkningar.

För några år sedan gjorde föreningen en prisundersökning och kom fram till att matkassen för en person med celiaki är ungefär tre gånger så dyr jämfört med en vanlig matkasse. Även om fler produkter kommit och valfriheten har ökat på senare år så är glutenfria produkter betydligt dyrare.

– Jag tittade senast idag i affären och ett paket knäckebröd på 230 gram omräknat per kilo ger ett kilopris på 115 kronor, säger Monica Gustafsson.

”Vi har inte landat”

Det finns inga planer hos landstinget i Värmland att återuppta utbetalningar för patientgruppen.

– I dagsläget följer vi ju de flesta andra landstingen att inte subventionera efter 16 år. Men under 16 år följer vi samma riktlinjer som andra landsting. Det finns ju många grupper som skulle vilja ha bidrag till sin kost och i landstinget i Värmland har vi inte landat i att vi skall göra det, säger landstingsrådet Elisabeth Kilhlström (KD)

Solveig Holmberg i Hällefors som ligger i Örebro län, håller med om att det är dyrt att köpa glutenfritt i affären. Hon är nöjd med att kunna få ut baslivsmedel på recept, nyttjar möjligheten och bakar ofta.

– Jag ringer till dietisten i Lindesberg och beställer det jag vill ha, sedan levereras det direkt till dörren. Jag betalar 170 kronor per gång och jag tycker det fungerar bra, säger hon.

Skillnader mellan länen

Region Örebro län väljer till skillnad från Värmlands län och ungefär hälften av övriga län och regioner i landet att betala en ersättning för personer över 16 år som har celiaki. Men man kommer att gå över till ett kontantstöd på 1200 kronor per år för personer som har fyllt 16 år med början nästa år istället för förskrivning av livsmedel via dietist. Beslutet fattas av regionstyrelsen inom kort.

Både Solveig och Monica tycker det är konstigt att det skiljer sig mellan var du bor i landet huruvida du har rätt till ersättning eller inte.

– Det är inte rätt, det är det inte. Det är orättvist, säger Solveig Holmberg.

– Det skall ju inte göra någon skillnad var man bor, absolut inte. Det skall vara lika för alla, säger Monica Gustafsson.

Stödet i landet

Kontantstöd

Blekinge – 16-19 år – 1500 kr/år

Gävleborg – 16-19 år – 4000 kr/år

Halland – Alla åldrar – 1236 kr/år

Jönköping – 16-20 år – 3600 kr/år

Kronoberg – Alla åldrar – 2150 kr/år

Skåne – 16-19 år – 1440 kr/år

Västmanland – Alla åldrar – 2000 kr/år

Subventionerad förskrivning

– Västra Götaland – Patienten betalar 50 % av det totala inköpta värdet vid ett uttag av produkter

– Region Örebro län

Inget stöd

Dalarna

Gotland

Jämtland

Kalmar

Norrbotten

Stockholm

Uppsala

Sörmland

Värmland

Västerbotten

Västernorrland

Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.