Löftet: Örebro city ska bli tryggare

Publicerad

I höstas genomfördes en enkät bland örebroare med fokus på trygghetsfrågor. Det bildade underlag till det medborgarlöfte som nu undertecknats för kommande år.

Örebro kommun, Örebro City, Fastighetsägarna Örebro län och polisen har undertecknat löftet som gäller för åren 2022-2024. Underlaget till löftet utgår från allmänhetens synpunkter i kombination med de olika aktörernas syn.

– Utifrån vår egen lägesbild utförde vi även en medborgardialog där vi gick ut och frågade medborgarna, denna gång vid Järntorget. Vi har även gjort en digital undersökning där vi bett folk berätta vad som skapar otrygghet och vad de upplever som problematiskt i Örebro, berättar Johanna Sollerman som är strategisk samordnare för brottsförebyggande arbete på Örebro kommun.

Bör prioriteras

Av cirka 1 200 svar framkom att 27 procent ansåg narkotika- och alkoholrelaterad brottslighet bör prioriteras i det brottsbekämpande arbetet. 26 procent pekade på problemen med våld i offentlig miljö och då särskilt runt Järntorget.

– Det var även mycket tankar om att man vill ha mer belysning och ljusare, trivsammare miljöer, berättar Johanna.

Hör henne berätta mer om medborgarlöftet och prioriteringarna i videoklippet.

Medborgarlöftet i Örebro 2022-2024

För att minska brottsligheten och öka tryggheten lovar Örebro kommun, City Örebro och Fastighetsägarna Örebro län och lokalpolisområde Örebro att:

  • Arbeta mot förekomsten av narkotika i krogmiljön
  • Förbättra belysningen
  • Genomföra åtgärdsplan för offentliga toaletter
  • Utöka kamerabevakning
  • Se över möjligheten till ett trygghetscenter

Utöver detta fortsätter redan etablerat arbete såsom Bostad först, arbete mot narkotikahantering utanför krogmiljö, uppsökande verksamhet från fältgruppen riktat mot ungdomar samt trygghetsvandringar.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.