En blond kvinna med glasögon sjunger vänd mot tre unga körmedlemmar, som står med ryggen mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kören är ett försök att vara en liten pusselbit i samhället” – hör Karin Svärdh, social ledare, berätta mer om den nyastartade kören. Foto: Malin Gotlin/SVT

Må bra-kör ska locka unga i hela landet – Örebro först ut

Publicerad

Att sjunga i kör kan göra att man mår bättre.

Örebro är nu först ut i landet med ett körkoncept för unga som ska testas på fyra orter innan det utvärderas.

– Det här är en kör man får komma till för att sjunga tillsammans och förhoppningsvis må lite bättre än innan, säger Karin Svärdh, social ledare för den nystartade kören i Örebro.

Kören riktar sig till unga mellan 15 och 25 år, mycket för att körsång inte är särskilt populärt i den gruppen men också för att många unga mår psykiskt dåligt och för att forskning visar att körsång bland annat minskar stress.

Kören är en pusselbit

– Den här kören är ett försök att vara en liten pusselbit i samhället och att ge några av de unga lite bättre psykisk hälsa, säger Karin Svärdh.

För att inte bara fokusera på sången utan även på de ungas mående ska varje kör i projektet ha just en social ledare, just den roll Karin har i Örebro.

– Jag försöker se till så att alla ska bli sedda. Jag möter också upp i början och klurar ut gemensamma teman att prata om på fikat.

Fika viktig del på träffarna

Kören ses en gång i veckan och just fikastunden är viktig.

– Det var nästan ingen som kände någon annan när de kom hit, och flera är öppna för att lära känna nya vänner. Därför är det viktigt att fika lite och hinna prata också.

Hur väljer ni låtar?

– Några låtar ska alla projektkörer i landet sjunga, sedan väljer vi en del låtar själva också och bollar låtval med deltagarna för att få veta vad de är sugna på. Vi försöker tänka på vad som kan ge en skön känsla i kroppen att sjunga.

Om kören ”a singing generation”

• A Singing Generation är en del av projektet ”Körsång för psykisk hälsa” som drivs av Svenska Gospelverkstaden och Studieförbundet Bilda.

• Projektet har stöd av Allmänna arvsfonden och är ett treårigt projekt.

• Modellen ska testas och utvecklas på fyra orter i Sverige, där Örebro är en av dessa. Vilka de övriga tre orterna är och när de körerna startas är ännu inte helt klart.

• Projektet ska bilda ett nationellt nätverk av körledare och efter projektets slut ska modellen kunna användas av nya och befintliga körer.

Källa: asinginggeneration.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.