En ung tjej med rött lockigt hår och en ung mörk tjej med svart hår. Båda ler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har lovat mig själv att det är dags att vara omkring människor, att hitta musiken och mig själv” – hör vad Myra och Melanie tycker om kören i klippet. Foto: SVT

Melanie, 22, om må bra-kören i Örebro: ”Det här ger mig det sociala”

Publicerad

Ljudet av sångröster och gitarrspel flödar ut från lokalen på Kulturhuset i Örebro. Det är tisdag kväll och den nystartade må bra-kören är i full gång och övar.
– Musiken byter allt för mig, säger deltagaren Melanie.

Myra, 17, och Melanie, 22, är två av deltagarna. Det här är den tredje träffen och alla är än så länge ganska nya för varann.

Melanie har sjungit mycket tidigare och älskar musik. 2019 var hon med i TV4:s program Idol. Efter det drog hon sig undan från det mesta, även musiken.

Fick höra talas om kören av en slump

Av en slump fick hon höra talas om kören och kände att konceptet passade henne. Men inför kvällens träff var det extra jobbigt att ta sig hit.

– Jag fick en ångestattack innan jag skulle gå. Det kändes jobbigt, men jag fick bara kliva upp och ta mig hit. Jag har lovat mig själv att det är dags att vara omkring människor, att hitta musiken och mig själv.

Kören vill vara mer än ”bara” en kör och har en social ledare. Syftet är att få fler unga att hitta till körsång och bidra till att deltagarna mår bättre. Och det är lika viktigt att hinna fika och prata.

Myra hittade till kören tack en lärares inlägg på en skolapp.

”Ska ju ta chanser man får i livet”

– Det stod att det var för nybörjare och folk som kört tidigare. Jag tycker om att sjunga men har inte gjort det i kör förut, och man ska ju ta chanser man får i livet, säger Myra.

Hon gillar att man både sjunger och fikar, så att det blir lättare att lära känna varann. Och att sjunga ihop tycker hon är kul.

– Jag blir lugn och det är skönt. Det är inget magiskt som förändrar ens liv men det är en pusselbit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.