Rekordmånga barn får bidrag från Majblomman i Frövi/Fellingsbro

Uppdaterad
Publicerad

Ansökningarna om bidrag från familjer som har det svårt ekonomiskt har strömmat in till bland annat Majblomman i år. I lokalföreningen i Frövi/Fellingsbro har man tvingats till tuffa prioriteringar.

– Jag är oroad över framtiden när det kommer till barns rätt till en glad uppväxt, säger Ann-Marie Naulén Lundin, ordförande i föreningen.

I Frövi och Fellingsbro har det blivit svårare att bevilja pengar till fritidsaktiviteter när behovet av mer basala saker som kläder har ökat. När pengar till räkningar och mat slukat upp hela kassan för många hamnar fritidsaktiviteterna längre ner på prioriteringslistan.

Ann-Marie Naulén Lundin har varit engagerad i Majblomman under flera år i Frövi och Fellingsbro. Hon ser de senaste två åren en ökad utsatthet bland de barnfamiljer som ansökar om pengar, och att det är en grupp som dominerar.

– Jag har sett ett förändrat sökmönster. De som framförallt söker nu är familjer med utländsk bakgrund som är i olika asylprocesser eller inte fått uppehållstillstånd. Många har så lite bidrag att man blir fundersam över hur de klarar sig, säger hon.

Rekordmånga får stöd

I dagarna delade föreningen ut 31 000 kronor till 32 barn. Bland annat fick lokalföreningen rikspengar från en fond som Majblomman har.

– Tack och lov hade vi därför pengar att dela ut. Tack och lov eftersom det var ett stort behov. Vi har aldrig haft så här många barn som vi delat ut till som nu, säger hon.

Hör föreningens oro om familjerna i klippet och vad familjerna söker pengar för.

Det här är Majblomman

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige.

Barnkonventionen är grunden för Majblommans arbete. Den säger bland annat att alla barn har rätt till skälig levnadsstandard som bostad, kläder och mat. Att de har rätt till utbildning som är kostnadsfri och tillgänglig. Samt rätt till lek, vila och fritid.

Organisationen samlar in pengar genom att barn och volontärer i hela Sverige deltar i försäljningen av majblommor varje år. Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd till och med det år då barnet fyller 18 år. Det kan gälla ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktivitet eller en jacka. Hur många barn som kan få hjälp beror på hur många majblommor som sålts genom den lokala majblommeföreningen. Majblommans volontärer har ofta erfarenheter från jobb inom skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst och andra områden där barn finns. Det gör att de har kunskap om hur barn i deras närområde har det.

Källa: Majblomman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.