Måltidsforskaren Magnus Westling söker svar på hur vi kommer att äta i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Vad och hur kommer vi äta i framtiden? Den frågeställningen försöker måltidsforskaren Magnus Westling besvara.

I sin senaste avhandling utreder han hur vi kan använda oss av nya varianter av redan kända råvaror, så att vi både kan äta mer variationsrikt och hållbart framöver.

– Det finns nåt intressant med att arbeta med lokala sorter som har unika smaker, säger han.

Med sin forskning försöker Magnus bringa nytt liv till råvaror som vi använt oss av historiskt, men som i dag fallit lite glömska.

Bland annat har han valt fokuserar han på gråärta – en baljväxt som odlats i Sverige sedan stenåldern, men som minskat kraftigt i produktion sedan 1800-talet.

Campus Grythyttan

I mångt och mycket påminner den om kikärtan, men med skillnaden att den går att odla i ett svenskt klimat.

Enligt Magnus har den uråldriga ärtsorten flera användningsområden, dels som substitut till animaliskt protein men också i bakning tack vare sin nötiga karaktär.

– Till exempel kan man göra mandelmassa av den. Den mår dock bra av att rostas för annars kan den smaka beskt.

Större odlad mångfald ska minska klimatavtrycken

Framöver hoppas Magnus Westling på en större odlad mångfald och variation av det vi väljer att lägga på tallriken. På så sätt skulle livsmedelsindustrin kunna vara med och bidra till minskade utsläpp på sikt, menar han.

Men då krävs kunskap om råvarorna och nya recept. Något som Magnus hoppas bidra till med sin forskning.

– Min forskning fokuserar på att bidra till ett hållbart livsmedelssystem som samtidigt främjar en gastronomisk utveckling.

Hör Magnus berätta mer om framtidens mat i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campus Grythyttan

Mer i ämnet