• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Gåsagången 42 Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i ett flervåningshus med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

En öde cykel- och gångväg belyst av gatulampor i mörkret. På vägen ligger en elsparkcykel, medan en polisbil syns i bakgrunden. Omgivningen är omgiven av buskar och grönska, med fler byggnader i distans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisens bilder ur förundersökningen och hur de misstänkta rörde sig under kvällen. Foto: Polisens förundersökning

Man och kvinna på elsparkcykel var på morduppdrag – kördes över av rivaler

Publicerad

Under tisdagen börjar rättegången mot flera personer på två sidor av en våldsam gängkonflikt mellan personer i Varberga och Oxhagen. På ena sidan står bland annat en man och kvinna som blev påkörda och misshandlade när de var ute på ett morduppdrag.

Enligt polisen intensifierades en konflikt mellan gäng i Oxhagen och Varberga 2022 när en man sköts i en bil i Varberga och när två män sköts på en gård till en förskola några veckor senare.

Under tisdagen börjar en rättegång om bland annat förberedelse till mord som hänger ihop med konflikten.

Händelsen utspelade sig i mars när en man och en kvinna var på väg mot Oxhagen på elsparkcykel. Enligt åklagaren var de på väg dit för att utföra ett mord på uppdrag av ledarfigurer i Varberganätverket.

Men när de kom till Oxhagen upptäcktes de av sina rivaler och blev jagade av en bil som senare rammade elsparkcykeln.

Fördes till ett skogsparti

Mannen skadades men kom undan, men kvinnan tvingades in i bilen, misshandlades och fördes till ett skogsparti utanför Björkhaga.

Från skogspartiet hörde vittnen skottlossning. Polisen har inte kunnat bevisa vem som sköt men misstänker att det var kvinnan som avlossade sin pistol i flykten. Ingen träffades och kvinna som tog sig från skogspartiet hittades senare blodig längs med en väg.

Fyra personer på Varbergasidan åtalas för förberedelse till mord, anstiftan till mord och grovt vapenbrott.

På den rivaliserande sidan åtalas också fyra personer fast för grov misshandel och människorov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.