• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sjungande män som står på en scen. Framför dem står en körledare, också en man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med till manskörens repetition inför den kommande föreställningen. Foto: Malin Gotlin/SVT

Manskören Harmoni drar storpublik i Lindesberg: ”Vi bjuder på oss själva”

Publicerad

Manskören Harmoni i Lindesberg lockar varje vår storpublik till Lindesbergs arena. Traditionella manskörslåtar blandas med modern musik, dans – och en hemlig gäst.

– Det är otroligt givande, säger körmedlemmen Albin, 26 år.

– Vi är en amatörkör som gör en professionell uppsättning, allt vi gör är inte perfekt men vi bjuder på oss själva. Har man väl varit här och tittat så kommer många gärna tillbaka, säger körledaren Rickard Larsson.

”Får en gemenskap”

På mitten av 80-talet levde kören en tynande tillvaro med ett fåtal aktiva. Idag har kören 50 medlemmar i olika åldrar och en av dem är 26-årige Albin Fagrell Holmsten.

– Det är spännande att få träffa så många olika människor med olika yrken. Det är otroligt givande och man får en gemenskap man aldrig hade fått annars, säger han.

För ung för kören – fick dispens

Albin fick upp ögonen för kören när han gick estetprogrammet på Lindeskolan. Samma sak var det för Tobias Jäderqvist. Han började dessutom redan som 17-åring.

– Kören har som regel att man måste vara 18 år för att få vara med, men jag fick lite dispens. Jag fastnade ganska snabbt för den här gemenskapen, för alla kämpar ju mot samma mål och produkten vi levererar är väldigt bra.

Estetprogrammet viktigt för kören

Enligt Rickard Larsson är estetprogrammet viktigt på flera sätt, både för rekrytering av nya medlemmar och som ovärderlig hjälp vid den årliga Capricen som drar tusentals besökare till orten.

– Estetelever brukar vara med och hjälpa till runt föreställningen. Många av körmedlemmarna har en tangering till estetprogrammet, så att det finns här i Lindesberg är jätteviktigt, säger Rickard Larsson.

Starta klippet för att höra mer om årets Caprice och varför så mycket kring föreställningen är hemligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.