Marcus Birro är författare, poet och skribent. Foto: TT

Marcus Birro – ständigt i hetluften

Uppdaterad
Publicerad

46-årige Marcus Birro har under sin minst sagt brokiga karriär skapat stora rubriker. Mer än ett samarbete har avbrutits men författaren och bloggaren har också fått många priser för det han gjort. Det går snabbt upp och ner i Marcus Birros värld.

Han har bloggat om fotboll och varit programledare för SR:s Karlavagnen, kommit ut som nykter alkoholist och startat rockband, deltagit i ”Let´s dance” och vunnit ”På spåret”, kandiderat som partiledare för KD och uttalat sig kritskt mot islam.

De två senaste händelserna ledde till att Birro fick sparken från de dåvarande arbetsgivarna TV4 och Expressen. Samtidigt har Marcus Birro fått flera utmärkelser för sina böcker och texter.

En kort sammanfattning är nästan omöjlig att göra – här är urval ur Marcus Birros karriär som nu går vidare med att blogga och producera inslag på ÖSK:s digitala kanaler:

  • 2004 fick han Litteraturklubbens stora litteraturpris för sin bok ”Landet utanför”.  
  • 2007 fick han Dan Andersson-priset.  
  • Ett stort fotbollsintresse har gjort att Birro bloggat för bland annat SvenskaFans, TV4, Expressen och har dessutom haft flera egna bloggar.  
  • Efter att ha fått Guldskölden, som röstas fram av Svenska Fans läsare, som Sveriges bästa sportbloggare och sportkrönikör är han nu nominerad till samma utmärkelse för podcasten Studio Allsvenskan 2019.  
  • 2009 anlitades Marcus Birro för att dramatisera ÖSK-spelare Martin Bengtssons självbiografiska bok ”I skuggan av San Siro”. Men varken Länsteatern eller Bengtsson var nöjda med Birros manus och avbröt samarbetet. Marcus Birro kontaktade en jurist på Författarförbundet och krävde upprättelse eftersom han menade att det hela inte gått rätt till.  
  • 2010 i mars korades Marcus Birro och Johanna Koljonen till vinnare i SVT:s ”På spåret”. ”En av de vackraste och värdigaste titlar man kan vinna” skrev Birro i en krönika i Expressen och hyllade sin medtävlare Koljnonen.  
  • 2010 Deltog han också i populära tävlingsprogrammet ”Let´s dance” där han rök ihop med domare Tony Irwing vilket slutade med bråk mellan de båda i sociala medier efter att Birro blivit utröstad.  
  • 2011 ville Marcus Birro bli partiledare för Kristdemokraterna men valde snabbt att dra tillbaka sin kandidatur när det stod klart att han var tvungen att lämna jobbet som ny programledare för TV4:s debattprogram Kvällsöppet. Men på TV4 menade ledningen att skadan redan var skedd och Birro fick lämna jobbet utan att ha gjort något program. – Det är förnedrande på alla sätt. Jag tycker att det är en stor jävla ynkedom. Det är skam, sa Birro till Expressen.se då.  
  • 2014 fick Marcus Birro sparken som krönikör på Expressen efter att ha deltagit i den högerextrema sajten Exponerats podcast RML och uttalat sig kritiskt mot tidningen. I ett blogginlägg efter avskedandet menar Birro att Gunilla Herlitzs, vd för bland annat Expressen, länge känt avsky för honom och hans skrivande.  
  • 2014 publicerade tidingen Aftonbladet i en granskning att Marcus Birro har erbjudit sig medverka som frilansjournalist i Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Till Aftonbladet uppgav Marcus Birro att samarbetet inte blev av eftersom han inte delade tidningens värderingar.  
  • 2015 träffade Marcus Birro Sverigemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson och riksdagsledamot Linus Bylund för att diskutera en idé som Birro hade om en turné där han själv, Mattias Karlsson, Michael Wiehe och Timbuktu skulle delta. Expressen rapporterade om händelsen som slutade med att Birro fick lämna uppdraget som bloggare för italienska fotbollsbloggen Solo Calcio.  
  • 2017 tog Marcus Birro starkt avstånd från alla kontakter med Sverigedemokraterna i en artikel i Aftonbladet. – Jag ångrar att jag hamnade i det här träsket, säger han till tidningen.  
  • 2019 meddelar fotbollsklubben ÖSK att Marcus Birro ansluter sig till klubben för att ge bättre service till supportrar men också att lyfta Örebro som stad i klubbens digitala kanaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.