I en del av en stor Icabutik i Örebro ligger matbutikens nya restaurang. Här lagas det mat på sådant som inte går att sälja, men som för den skull inte är dålig.
Kocken Niklas Edgren rör i pannan med champinjoner, kantareller och färsk spenat. Det ska bli en pastasås.
– Svamparna såg lite trötta ut och ingen kund kommer vilja köpa dem. Men här får råvaran en andra chans, säger han.
Tar till vara på det användbara
Han berättar att många matvaror blir till svinn i en stor butik som den här. Det kan handla om trasiga mjölförpackningar och äggkartonger, kantstötta förpackningar av olika slag, en ful tomat i ett paket fem fina intill. Paketet går inte att sälja, men de fina tomaterna kan användas.
– Det är väldigt kreativt att jobba här och nya maträtter varje dag, säger Niklas Edgren.
Matbutiker jobbar mot matsvinn
De stora matbutikerna, Coop och Ica, jobbar på olika sätt med att minska sitt svinn både centralt och lokalt, bland annat genom att skänka till välgörenhet, laga mat och skapa bättre beställningsrutiner. Sedan ett drygt år tillbaka är det också många som använder sig av teknik i form av en app, för att ha bättre koll på färskvarornas bästföredatum.
Hållbar utveckling
Niklas Edgren tycker att det är sorgligt med allt svinn, men är glad att få sätta händerna i råvarorna som kunderna väljer bort och förädla dem istället.
– Det är ett hållbart tänk. Vi gör egen färskost och bröd. De här morötterna strimlar vi för att skapa textur i en wok, säger han och håller upp bitarna.
Intill står skålar med sallad till dagens lunch och på spisen puttrar pastasåsen som fått sällskap av creme fraiche.