Mathilda, 17, fick diagnosen endometrios efter nästan två år

Uppdaterad
Publicerad

Magsmärtorna var så kraftiga att 17-åriga Mathilda Wiker kröp ihop och grät på lektionerna i skolan. Det tog nästan två år innan hon fick diagnosen endometrios.

– Det fanns ingen idé med att leva. Allt gjorde ont, säger Mathilda.

Endometrios är en sjukdom som innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Det är vanligt att symtomen kommer redan i tonåren, som för Mathilda. Hon sökte hjälp hos vården.

– Jag fick en massa starka värktabletter. Och när man sa att de inte hjälpte så var det enda de sade: ”nästa är morfin”. Om det inte hjälper så kan vi inte göra någonting, säger Mathilda.

Men allt vände när hennes mamma efter många läkarbesök kontaktade vården igen. Mathilda fick komma till USÖ och läkaren Ann-Christine Nilsson.

Tidigare hade Mathilda fått berätta om och om igen om sina problem, vid varje läkarbesök. Men den här gången blev det annorlunda.

– Det var ganska direkt när jag kom in så sa de; ”vi tror att du har det här”. Utan att jag behövde förklara så mycket, berättar hon.

Vill hjälpa andra

Mathilda tycker att man borde få lära sig om endometrios i skolan. Hon vill också hjälpa andra som har sjukdomen.

– Jag hoppas kunna hjälpa andra att se att man kan träna ändå, och att man behöver inte bara acceptera att ”jag har så här ont”.

Mathilda fick diagnosen efter nästan två år. I genomsnitt tar det mellan fem och sju år från det att personen förstår att smärtorna inte är normala, till det att diagnosen endometrios kan sättas.

Medelåldern för att få en endometriosdiagnos i Sverige ligger på 37 år, enligt Socialstyrelsens patientregister.

I klippet: Så har Mathildas liv förändrats sedan hon fått hjälp.

Om endometrios

• Sjukdomen endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder, vilket motsvarar ungefär 250 000 personer i Sverige.

• Ett vanligt symtom är att den drabbade får mycket ont i samband med mens.

• Andra symtom är smärtor långt in i slidan och magen vid penetrerade samlag, symtom som liknar urinvägsinfektion, symtom som liknar IBS eller svårigheter att bli gravid.

• Hur omfattande symtomen är varierar från person till person.

• Endometrios är vanligast i bukhinnan, i nedre delen av buken och vid äggstockarna, på äggstockarna, utsidan av livmodern, vid urinblåsan eller ändtarmen eller i andra inre organ.

• Studier visar att sannolikheten för att drabbas av endometrios ökar om du har en släkting som har sjukdomen.

• Det är inte helt klarlagt vad endometrios beror på.

Källa: Socialstyrelsen, 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.