Kroniska sår kostar både pengar och lidande inom vården. Foto: SVT

Miljonbidrag till ”ett av de största problemen inom medicin”

Publicerad

Medicinforskare vid Örebro universitet får ta del av nära 30 miljoner kronor från Stiftelsen för strategisk forskning. Pengarna ska användas till att hitta nya metoder för att läka kroniska sår.

Tillsammans med Linköpings universitet driver Örebro och Luleå ett femårigt forskningsprojekt som heter Healix där man utvecklar nya metoder för att behandla sår som inte vill läka.

Hazem Khalaf och Torbjrön Bengtsson är några av forskarna i projektet som får dela på 30 miljoner kronor. Foto: Örebro Universitet

– Nästan en fjärdedel av sjukvårdsplatserna i Sverige upptas av patienter med kroniska sår, det säger Torbjörn Bengtsson som är professor i medicinsk cellbiologi vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Det finns alltså mycket pengar – och lidande – att spara inom sjukvården på att hitta bättre sårförband och behandlingar. Örebroforskarna arbetar dessutom med att förebygga infektioner och påskynda läkningen med så kallade antibakteriella peptider, proteindelar som produceras av mjölksyrabakterier.

67 ansökningar kom in till Stiftelsen för strategisk forskning – bara sex projekt fick anslag. Bidraget innebär att forskningsprojektet säkert kan pågå framöver.

– Det känns fantastiskt roligt och det betyder jättemycket i den fortsatta forskningen. Vi har jobbat tillsammans med Linköpings universitet under många år. Nu fick vi bekräftelse på att vi har något väldigt bra tillsammans, säger han.

Det här är HEALiX:

De traditionella sårförband som används i sjukvården måste bytas ofta – och patienternas sår läker inte.

Det problemet försöker forskarna nu lösa med hjälp av nytt sårvårdsmaterial baserat på cellulosa kombinerat med en ny typ av antimikrobiella ämnen.

– De nya förbanden behöver inte bytas ut lika ofta och materialet är naturligt biologiskt, säger docenten i mikrobiologi vid Örebro universitet, Hazem Khalaf, som ingår i forskningsteamet.

Förbanden ska också ha sensorer som kan känna av hur sårläkningen går, och meddela när förbandet behöver bytas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.