Sju procent mindre mat slängs i år jämfört med förra året, visar en ny mätning från Örebro kommuns verksamheter. Men fortfarande hamnar 18,7 procent av den inköpta maten i sophinken.
– Det är ju fruktansvärt att det ska vara så mycket svinn. Men vi jobbar jättehårt för att minska svinnet, säger Linda Wåtz, kokerska i Almby kök.
Numera arbetar köken hårt för att minska andelen mat som slängs. Bland annat väger man under testperioder hur mycket som skrapas bort från tallrikar och försöker se till att man lagar exakt rätt antal portioner.
Frånvaro måste alltid anmälas
En del i arbetet är också att se till att frånvaro alltid anmäls till köken. Ett enda bortglömt besked om en skoluflykt kan leda till att stora mängder färdiglagad mat får kasseras.
– Vi har börjat jobba väldigt aktivt med matsvinn. Sedan har vi så klart en bra bit kvar. För egenligen borde vi inte slänga något alls, säger kommunens matstrateg Elsa Fries.
År 2020 ska max tio procent av maten i Örebro kommun slängas.