Vid Rehabiliteringsmedin på USÖ finns både en vårdavdelning och dagvård. Det är hit de covidpatienter som varit svårast sjuka kommer när de behöver rehabilitering.
– Det har funnits ett antal patienter som har haft behov av ett team och behövt rehabilitering under längre tid, säger Johan Nylander.
Flera i teamet
I sjukvårdsteamen som hjälper covidpatienterna kan det exempelvis ingå en arbetsterapeut, en fysioterapeut, en kurator och en sjuksköterska. Det varierar beroende på på patientens behov.
Covidpatienternas lungor påverkas i stor utsträckning av sjukdomen.
– Särskilt om man haft en svår covid, och behövt ligga på intensivvården och kanske i respirator också. Lungorna behöver återhämta sig, säger Johan Nylander.
Minskat antal patienter
Exakt hur många covidpatienter som fått rehabilitering i någon form i Region Örebro län finns det ingen statistik på. Enligt Johan Nylander beror det på att rehabilitering inte kodas i journalsystemet.
13 patienter har fått vård vid Rehabiliteringsmedicinska vårdavdelningen på USÖ sedan coronapandemin startade. Runt 12 patienter har fått hjälp i dagvården. Men några av patienterna är samma individer.
Totalt är det runt 17 covidpatienter som fått hjälp vid Rehabiliteringsmedicin.
Nu har antalet patienter minskat till två på vårdavdelningen och tre i dagvården.