Under 2017 kommer obehandlad, opastöriserad get-, ko- och fårmjölk från olika delar av Sverige analyseras i ett laboratorium i Örebro.
Det är ett sätt att kunna lokalisera var i landet fästingar bär på TBE – och var risken är störst att få det.
– Nu vill vi använda antikroppar i mjölken för att kunna hitta områden där TBE cirkulerar, säger Magnus Johansson som leder projektet vid Örebro Universitet.
Den fästingburna virussjukdomen har ökat kraftigt i Sverige de senaste 20 åren. Fästingarna trivs i det lite varmare klimat vi har fått och det märks på sjukdomsstatistiken. 1996 anmäldes under 50 fall av TBE. Förra året var antalet fall 268 stycken, trots att många nu vaccinerar sig.
Svårt att hitta TBE
Svenska forskare har länge följt hur viruset sprider sig, både genom att titta på var i landet människor har blivit sjuka och genom att samla in stora mängder fästingar på olika platser. Då har man märkt att det finns särskilda riskområden där TBE är mycket vanligare än på platser alldeles i närheten.
– TBE kan vara väldigt lokalt. Det gör att det kan vara svårt att hitta TBE när vi är ute och samlar fästingar. Man får samla väldigt mycket fästingar innan vi hittar viruset, säger Magnus Johansson.
Därför hoppas man nu få bättre kunskap genom att anlysera mjölk från djur som man vet har rört sig utomhus i ett avgränsat område.
– Mjölken kan vara ett redskap för att hitta de här TBE-områdena, säger Magnus Johansson.
Svenska dödsfall
TBE finns nu på många platser i mellersta och södra Sverige. Viruset kan orsaka hjärninflammation hos människor och leda till långvarig sjukdom och bestående besvär. Det finns också svenska dödsfall.
Viruset smittar normalt sett inte människor genom mjölk, eftersom nästan alla mjölkprodukter idag är pastöriserade, alltså snabbt upphettade för att ta död på olika typer av smittor. Det finns en liten risk att smittas av opastöriserade produkter, men det är mycket ovanligt att det händer.
– Det är inte något stort problem som vi är oroliga för idag. Det är fästingar som är det man ska vara orolig för, säger Magnus Johansson
Om mjölkmetoden fungerar som det är tänkt hoppas man kunna få mer kunskap om viruset, för det krävs för att hitta nya behandlingsmetoder.
Men man vill också kunna varna för riskområden.
– Att folk ska undvika ett visst område. Och om man vet att man är mycket på den platsen kanske man ska vaccinera sig, säger Magnus Johansson.