En man med gummistövlar står på en gräsmatta och betraktar en översvämmad gata framför honom. Vattnet sträcker sig nästan upp till hans fötter, och i bakgrunden syns hus och bilar delvis omgivna av vattnet. Träd och buskar omger området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I augusti 2023 översvämmades delar av bostadsområdet i Rynninge i Örebro. I klippet berättar Karin Thedéen vad samhället kan göra för att förebygga översvämningar. Foto: Arkiv/SVT

MSB: Örebro fortsatt högriskområde för översvämningar

Publicerad

Örebro tillhör ett av 26 områden i landet där risken är stor för översvämning, enligt MSB.

Vid en översvämning av Svartån skulle flera hundra boende påverkas – men även motorvägen och järnvägen genom Örebro.

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nu för tredje gången sammanställer områdena med högst översvämningsrisk i landet är Örebro fortsatt med på listan. Det är översvämningsrisken med Svartån och dess biflöden man identifierat.

– Syftet med sammanställningen är att skapa ett mer robust samhälle, och då är Örebro tätort ett av de områden där konsekvenserna kan bli betydande vid en översvämning, säger Karin Thedéen, klimatanpassningssamordnare vid Länsstyrelsen i Örebro.

Extremväder i Sverige

Vid ett så kallat 100-årsflöde, alltså en översvämning som statistiskt sett inträffar var hundrade år, skulle bland annat delar av bostadsområdena Rosta och Rynninge stå under vatten.

250 örebroare kan påverkas

Enligt MSB skulle drygt 250 örebroare bo i områdena som påverkas. Men också E18 och E20 genom Örebro skulle påverkas, liksom järnvägen genom staden.

När klimatet förändras och risken för extrema väderhändelser ökar blir det allt viktigare att vara förberedd och kunna agera snabbt, enligt MSB.

Under de 15 år som gått sedan MSB fick uppdraget har också samhället blivit bättre på att förbereda sig på översvämningar.

– Det finns en helt annan förståelse för de här frågorna idag. Samhället på alla nivåer, både hos kommuner, de stora aktörerna men även hos enskilda medborgare., säger Karin Thedéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremväder i Sverige

Mer i ämnet