En journalist intervjuar en sjukvårdspersonal i ett rum med moderna väggar och en skärm i bakgrunden. Sjukvårdspersonalen bär en blå arbetsdräkt och har namnskyltar fästa på kläderna. I rummet syns också en dörr och en skylt på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har hosta, man är hes”. Starta klippet och hör smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen svara på frågor om Mykoplasma. Foto: Anna Sjöö/SVT

Mykoplasma sprids i Örebro län

Publicerad

Smittspridningen av bakteriesjukdomen mykoplasma är just nu hög i landet. För de flesta är det en mild sjukdom som går över av sig själv. Men den kan också leda till lunginflammation.

– En av tio kan drabbas av lunginflammation. Det är framförallt unga vuxna i 20 till 30-årsåldern som drabbas, där är mykoplasma den vanligaste orsaken till lunginflammation, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Region Örebro län.

I Örebro har det varit cirka 60 bekräftade fall per månad de senaste två månaderna och antalet som söker vård ser ut att öka i hela landet. Inkubationstiden för mykoplasma är två till tre veckor. Sjukdomen är i allmänhet inte farligt och smittspridningen varierar år från år.

– Ungefär var fjärde, femte år har vi en ökad smittspridning och utbrott med mykoplasma i samhället, säger Gunlög Rasmussen.

Starta klippet för att höra hur smittan sprids och vad du ska göra om du blir smittad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.