Tvådelad bild: Kommunstyrelsens vice ordförande Anders Åhrlin (M) iklädd kavaj och slips och en person som röker en marijuanacigarett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kommunstyrelsens vice ordförande Anders Åhrlin (M) om hur narkotikateamen ska arbeta. Foto: Samuel Boström/SVT, Helena Landstedt/TT

Narkotikateam införs i Örebro – ska arbeta mot knark bland ungdomar

Publicerad

På tisdagen meddelade den politiska majoriteten i Örebro att kommunen inför narkotikateam. De nya teamen ska arbeta mot barn och ungdomar för att minska användandet och handeln med narkotika på offentliga platser.

– Örebroare ska inte se narkotikahandel lika ofta som de gör idag, säger Anders Åhrlin (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Narkotikateam är något som Anders Åhrlin och Moderaterna i Örebro länge har förespråkat, redan 2018 gick partiet till val med detta i sitt valprogram.

Nu när partiet tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet bildat en majoritet blir narkotikateamen verklighet.

Teamen ska arbeta operativt och sättas in på platser, exempelvis i skolor eller andra offentliga miljöer, där kommunen och polisen identifierat att narkotika används eller säljs.

– Vi kraftsamlar polisen, skolan, socialtjänsten, fältassistenter och skapar team i områden där barn och ungdomar riskerar att hamna i sammanhang där det finns narkotika, säger Anders Åhrlin.

”Ska ta ledartröjan”

Att skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet samarbetar förekommer redan i andra delar av landet, men så som det är tänkt att fungera i Örebro är något nytt.

– Jag förväntar mig att Örebro kommun tar ledartröjan i det här och utvecklar metoder som kommer ge resultat, säger Anders Åhrlin.

I klippet svarar Anders Åhrlin på hur narkotikateamen kommer fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.