Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Åhrlin mer om de tre platserna som narkotikateamet kommer att operera. Foto: Martin Meissner/TT, Erik Karlsson/SVT

Narkotikateamet trappar upp för att stoppa knarket i Örebro: ”Börjar operera på tre platser”

Publicerad

I augusti 2023 infördes narkotikateamet som en åtgärd mot droghandeln. Nu, efter elva månader av förberedelser, är teamet på plats ute i kommunen.

– Det ska vara svårt att vara i narkotikabranschen i Örebro, säger Anders Åhrlin (M), ordförande i kommunstyrelsens trygghetsutskott.

Teamen ska arbeta operativt och sättas in på olika platser, exempelvis i skolor eller andra offentliga miljöer, där kommunen och polisen identifierat att narkotika brukas.

– Tidigare har vi strukturerat, rekryterat och förfinat metoder för att arbetet ska komma igång. Men nu till sommaren har vi narkotikateamet på plats.

”Högsta prioritet i kommunledningen”

Syftet med arbetet är att bekämpa drogerna. Samtidigt ser Anders Åhrlin (M) utmaningar.

– Vi har satt bekämpningen av narkotikan som högsta prioritet i kommunledningen. Det gör att vi måste vara medvetna och uppdaterade om nya droger som kommer.

Ett av kommunens motmedel till detta stavas SSPF. Det står för samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsgård.

– Det gör att vi kan fokusera mer på individer och sätta in insatser hos de ungdomar som är på väg in i ett missbruk.

Kommer utvärdera resultaten

Arbetssättet går ut på att tidigt identifiera barn och unga som bedöms vara i riskzonen för kriminalitet.

– Det här har tagits fram ur ett nationellt perspektiv som innebär att vi går på djupet med individer och kan komma åt missbruket.

När hoppas ni se resultat av arbetet?

– Personligen hoppas jag se resultat redan efter sommaren, men jag och styrelsens trygghetsutskott kommer att följa upp detta. Det är viktigt att de insatser vi gör ger resultat, annars måste vi göra andra insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.