Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör Ibrahim och Amira som lärt sig både att hoppa från kanten och simma på det djupa. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Storsatsning: Nära 200 Vivallabarn lär sig simma

Uppdaterad
Publicerad

Under hela sommaren pågår simskola för mellanstadieelever från Vivallaskolan. Det är en del i projektet ”Barnutsatthet i Örebro” och intresset är stort.

– Det är många föräldrar som har hört av sig. Från början skulle vi ha 60 barn nu är målet att 180 barn ska vara med, säger Rahma Shagaxle, ansvarig för simskolan.

Att behovet av simskola är stort förstod Rahma Shagaxle när hon tillsammans med rektorn för Vivallaskolan och chefen för badhusen i Örebro gick igenom betygsstatistiken för idrott- och hälsa.

– Det ser inte alls bra ut, säger hon.

Hälften underkänns i idrott- och hälsa

Enligt Skolverket var det endast hälften av eleverna i årskurs sex på Vivallaskolan som fick godkänt i idrott- och hälsa förra läsåret. Det är lägst andel av alla kommunala skolor i Örebro och enligt Rahma Shagaxle är det just simkraven många elever faller på. Att det inte finns något badhus i Vivalla är en faktor bland flera.

– Det beror på att det har varit en pandemi. På grund av det ekonomiska läget har barnfamiljer också svårt att betala för simskolelektioner, säger hon.

Ekonomin spelar in

Att simkunnigheten faktiskt påverkas av socioekonomiska faktorer slår Skolverket fast i en rapport från 2022. Enligt samma rapport minskar också simkunnigheten nationellt. 2022 nådde 93 procent eleverna i årskurs 6 simkunnighetsmålet, vilket är två procentenheter färre jämfört med 2014.

Simskolan i sommar finansieras av Örebro kommun med stöd från Europeiska socialfonden.

– Det här är jätteviktigt, man ska kunna simma och klara sig själv i vattnet, säger Rahma Shagaxle.

Starta klippet och hör några av barnen på simskolan.

SIMKRAVEN FÖR ATT FÅ GODKÄNT I IDROTT- OCH HÄLSA I SKOLAN

Från och med mellanstadiet ingår badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten i undervisningen.

För betyget E i grundskolan ska eleven kunna simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.