Nu har nya snigelarten kommit till länet – ”hittade 150 stycken i trädgården”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober hittade ett makarna Wadelius, från Västmanland, ett hundratal sniglar i trädgården. De kände inte igen deras utseende, men det var inte så konstigt eftersom det handlade om en snigel som inte funnits i Sverige tidigare. Nu har en uppmärksam SVT-tittare i Östansjö hittat 150 likadana exemplar i sin trädgård.

Enligt Inger Holst på länsstyrelsen i Örebro län har den främmande snigelsorten ännu inget svenskt namn, men inofficiellt kallas den svarthuvad snigel.

För några veckor sedan berättade SVT Nyheter Västmanland om att makarna Wadelius hade hittat sniglarna i sin trädgård. Nerikes allehanda var sedan först med att berätta om att en villaägare i Östansjö nu hittat svarthuvade sniglar i trädgården.

– Han hade plockat 150 stycken i sin trädgård, vi var i området runt trädgården och hittade dem i kanten till angränsande tomter och på grönområden i närheten, säger Inger Holst.

”Har inte ätit upp hela trädgården”

Enligt henne är det svårt att bedöma allvaret med att den nya snigelsorten dykt upp på flera platser i Sverige.

– Den verkar inte jätteskadlig. Den är inte jättestor och har inte ätit upp hela trädgården. Men den påverkar ekosystemet och det är alltid allvarligt när det kommer invasiva arter.

Till våren, när sniglarnas ägg kläcks, kommer länsstyrelsen ta reda på mer.

– Den kommer från Kaukasus och tål därför mer kyla än de traditionella mördarsniglarna. Fast nu börjar de dö eftersom det blivit riktigt kallt. Men äggen klarar sig och en snigel kan lägga flera hundra ägg, säger Inger Holst.

”Ser man dem ska man ha ihjäl dem”

Hon tror att snigeln tagit sig hit genom plantor med ägg i jorden, sniglar är hermafroditer och en individ kan lägga hundratals ägg.

Inger Holst uppmanar dem som hittar exemplar av snigeln att rapportera observationen på webbsidan invasivaarter.nu. Hon tycker också att man ska ta ihjäl dem.

– Man kan trampa på dem, klippa itu dem eller strö salt på dem.

Kännetecken

Krynickillus melanocephalus, eller svarthuvad snigel, känns bäst igen på sitt svarta huvud. Resten av kroppen är skiftande vitaktig till beige till ljust brun. Den liknar många inhemska sniglar och identifieras lättast en bit in på sommaren då den vuxit till sig och lättare kan skiljas från andra inhemska arter.

Den svarthuvade snigeln trivs bäst på samma ställen som andra snigelarter. Man kan leta lite extra i eller vid kompost och bland växter som har täckande blad på marken där det håller sig fuktigt.

Snigeln sprids med växter och jordtransporter, precis som den spanska skogssnigeln.

För att minska risken att få in snigeln i trädgården ska man vara försiktig med att importera och ta in växter. Det kan sitta sniglar och snigelägg i växtens jordklump och rotsystem. Man kan minimera risken genom att skölja rotsystemet före plantering.

Källa: artfakta.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.