• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Glasplåten är spräckt, men bilden går fortfarande att rädda. Nu återstår att ta reda på mer om de personer som syns på fotografiet. Foto: Ur Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförenings arkiv

Nu räddas hundratusentals fotografier från att förstöras

Publicerad

Hundratusentals gamla fotografier räddas just nu av museer och hembygdsföreningar.

Det är stora samlingar som görs digitala och sökbara på nätet.

Samtidigt pågår jakten på vilka miljöer och personer bilderna föreställer – ett sökande som nu har börjat ge resultat.

Scannern surrar till hemma hos Clifford Hallberg och ännu en glasplåt digitaliseras och växer fram som en vanlig bild på datorskärmen.

Under åren har hembygdsföreningen i Kopparberg fått tiotusentals bilder i gåva. Nu räddas de för framtiden.

Det är i sista stund för många av bilderna – och ibland är det försent.

– En del glasplåtar har redan börjat falla sönder. När jag öppnar kuvertet har jag kunnat hälla ut halva bilden. Det är ju tragiskt, säger Clifford Hallberg, som är ordförande i Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening.

Vissa av glasplåtarna har inte klarat åren, utan faller i småbitar när de plockas fram. Foto: Ur Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförenings arkiv

Fakta har försvunnit

Mycket av informationen kring bilderna har försvunnit under åren. Man vet inte var bilden är tagen eller vad personerna heter.

Det är ett problem som hembygdsföreningen delar med alla de föreningar och museer som just nu håller på att digitalisera sina stora arkiv. På Digitalt museum, där många av de svenska museerna lägger ut sina samlingar, publicerar man hela tiden efterlysningar kring mer uppgifter om bilder. Särskilt Armémuseum har på så sätt lyckats få in många namnförslag till sina bilder av oidentifierade officerare.

Löser hälften av bildgåtorna

I Kopparberg använder man sig också av tips från besökare på nätet – men en annan metod har visat sig vara framgångsrik här. På vintrarna har man öppen bildvisning en gång i månaden.

Särskilt några av de flitigaste besökarna där har gett namn på hundratals personer och platser.

– Jag brukar visa 300-350 bilder varje bildvisning. Och de brukar lösa hälften av dem med namn.

Så sakta men säkert växer nu en mer lättillgänglig samling fram av bilder och fakta kring de personer, miljöer och företag som en gång fanns i trakten.

– Jag tycker att det är hela Kopparbergs själ som finns i vår samling. Försvinner den så försvinner hela den gamla tiden, säger Clifford Hallberg.

En av alla bildgåtor som har kunnat lösas. Mannen på bilderna är brevbäraren i Ställdalen, Börje Nyström. Foto: Ur Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförenings arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.