• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

P-piller vanligast trots att bättre alternativ finns

Uppdaterad
Publicerad

Unga kvinnor i Örebro län använder mest preventivmedel i landet trots att ny forskning bevisat att det finns bättre medel att använda.

Är du en ung tjej som nyligen har debuterat sexuellt och inte tidigare ätit preventivmedel? Då är det troligt att barmorskan du besöker kommer att rekommendera dig att äta p-piller för att skydda dig mot oönskade graviditeter.

– Vi har en lång tradition på P-piller och det är också det vi först rekommenderar personer som inte använt preventivmetoder tidigare. Det är en bra metod, säger Ingrid Östlund, chef på Kvinnokliniken i Örebro.

Fördomar stoppar alternativa metoder

Men flera nya, vetenskapliga studier visar att det finns andra alternativ, som i många fall kan vara bättre än just p-piller. Koppar- eller hormonspiral och p-stav är metoder som är långverkande. Kristina Gemzell Danielsson är professor och gynekolog och har forskat om ämnet och hon tycker att man ofta glömmer bort just dessa.

– Man kan se att de här metoderna är underanvända i Sverige, säger hon.

Förr var rönen att unga tjejer som inte fött barn inte skulle använda spiral. Men det är bara fördomar, menar både Ingrid Östlund och Kristina Gemzell Danielsson. Däremot lever de fortfarande kvar.

– De är djupt rotade och det måste förändras. Spiral är en bra metod även för unga tjejer. Man måste informera mer om det – både till allmänheten och till de som förskriver medlen, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Utbildningar för att sätta in spiral

På grund av att man förut inte trodde att spiral var bra för unga tjejer har också de som sätter in dem mindre vana av det.

– Det är lite svårare att sätta in på en kvinna som inte fött barn. Därför kan många känna sig osäkra på hur man gör. Vi måste kanske ha utbildningar för det, säger Ingrid Östlund.

Bör man minska förskrivningar av p-piller och satsa mer att i alla fall informera om andra medel, som exempelvis spiral?

– Ja, alltså p-piller har ju många bra egenskaper, men det är viktigt är att komma ihåg att det finns olika alternativ, säger Kristina Gemzell Danielsson.

P-piller – inget nytt påfund

P-piller kom till Sverige 1964 – och det var en revolution. Först tilläts bara gifta kvinnor att använda det, men sedan blev det ändring. P-pillret sägs ha frigjort kvinnorna och släppts lös deras sexualitet.

Men den första generationen p-piller innehöll stora doser östrogen och gav kraftiga biverkningar i form av illamående, viktökning, svullnad i kroppen, huvudvärk, irritation, minskad sexlust och i enstaka fall blodproppar.

I dag använder runt 100 miljoner kvinnor världen över p-piller för att inte bli gravida. Även idag kan p-pillren ge biverkningar liksom flera andra preventivmetoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.