En delad bild visar till vänster en kirurg iförd gröna operationskläder i ett sjukhusrum med medicinsk utrustning i bakgrunden. Till höger visas en närbild av en insulinpenna som används för att injicera medicin i en persons mage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att höra hur Erik Stenberg har genomfört sin studie. Foto: SVT

Ny forskning från Örebro: Ozempic inte lika effektivt som kirurgi vid viktnedgång

Publicerad

Kirurgi är mer effektivt än mediciner som Ozempic och Victoza vid viktnedgång och minskar risken för följdsjukdomar för patienter med obesitas och typ 2-diabetes.

Det visar ny forskning vid Örebro universitet.

– Jag tror att fler skulle vara hjälpta av att genomgå kirurgisk behandling, säger Erik Stenberg, kirurg USÖ och forskare vid Örebro universitet.

Erik Stenberg, forskare vid Örebro universitet, har gjort två registerstudier där han jämfört viktminskning och resultaten på diabetessjukdomen hos patienter med obesitas och typ 2-diabetes.

Den ena gruppen behandlades med läkemedel, Ozempic eller Victoza. Medan den andra gruppen hade fått kirurgiska ingrepp för samma diagnos.

– Bägge grupperna hade en effekt. Men gruppen som genomgick kirurgi gick ner avsevärt mycket mer i vikt och hade bättre kontroll av en del följdsjukdomar.

Liten andel patienter får kirurgi

Resultatet visade att kirurgi minskade risken för typ 2-diabetes och biverkningar som hjärtinfarkt, njurskada, ögonpåverkan och bensår. Men trots det är det en liten andel av alla patienter med typ 2-diabetes och obesitas som får kirurgisk behandling.

– Kirurgi mot obesitas är ett stort ingrepp, krävande för patienten och kan ge negativa påverkan som psykisk ohälsa, sviter av depression, alkoholproblematik och ökad risk för frakturer.

– Det kan kännas som ett betydligt större steg att genomgå en operation än att ta ett läkemedel som man kan sluta med. Kirurgi är en förändring som är föralltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.