Erik Stenberg, forskare vid Örebro universitet, har gjort två registerstudier där han jämfört viktminskning och resultaten på diabetessjukdomen hos patienter med obesitas och typ 2-diabetes.
Den ena gruppen behandlades med läkemedel, Ozempic eller Victoza. Medan den andra gruppen hade fått kirurgiska ingrepp för samma diagnos.
– Bägge grupperna hade en effekt. Men gruppen som genomgick kirurgi gick ner avsevärt mycket mer i vikt och hade bättre kontroll av en del följdsjukdomar.
Liten andel patienter får kirurgi
Resultatet visade att kirurgi minskade risken för typ 2-diabetes och biverkningar som hjärtinfarkt, njurskada, ögonpåverkan och bensår. Men trots det är det en liten andel av alla patienter med typ 2-diabetes och obesitas som får kirurgisk behandling.
– Kirurgi mot obesitas är ett stort ingrepp, krävande för patienten och kan ge negativa påverkan som psykisk ohälsa, sviter av depression, alkoholproblematik och ökad risk för frakturer.
– Det kan kännas som ett betydligt större steg att genomgå en operation än att ta ett läkemedel som man kan sluta med. Kirurgi är en förändring som är föralltid.