Ny forskning från Örebro universitet – Stress gör att vi äter färdigmat

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara ungkarlar i 30-årsålder som äter färdigmat. Ny forskning från Örebro universitet visar att de flesta äter färdigmat då och då.

Mest färdigmat äts till lunch och middag och fungerar ofta som en problemlösare.

– Tidsbesparingen är helt avgörande på jobblunchen. Du är stressad och har ingenting med dig. För middagen hemma är bekvämligheten ett tyngre skäl. Du orkar inte handla hem och laga mat och det är praktiskt, säger säger Mia Prim, som nyligen disputerade med avhandlingen ”Ready meals from the consumers´ perspective – attitudes, beliefs, contexts and appropriateness”.

Prims forskning visar också att Sverige tillsammans med USA och Storbritannienligger är de länder där mest färdigmat konsumeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.