Med järnvägslinjen ska 377 000 arbetstillfällen nås på 60 minuter i daglig pendling. Foto: Anders Nord/SVT

Ny järnväg ger nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

En ny järnvägslinje mellan Oslo och Stockholm kan halvera restiden. Med järnvägslinjen ska 377 000 arbetstillfällen nås på 60 minuter i daglig pendling, visar en rapport som presenterades under tisdagen.

Idag fick styrelsen Oslo-Stockholm 2.55 AB se resultatet av en nyttoanalys för den tilltänkta järnvägen mellan Oslo och Stockholm.

Stora nyttoeffekter för länen

Linjen går mellan fyra län, Värmland, Örebro, Västmanland och Sörmland. Jonas Karlsson, som är vd för bolaget, säger att de ser stora nyttoeffekter för de fyra länen.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

– Vi får ju kraftiga tillgänglighetsökningar. Det betyder att man kommer kunna pendla längre avstånd, vi kommer driva upp bostadsbyggandet och fastighetspriser, och vi kommer skapa fler arbetstillfällen, säger Jonas Karlsson.

– Vi kommer att få kraftiga tillgänglighetsökningar. Det betyder att man kommer kunna pendla längre avstånd, säger Jonas Karlsson. Foto: Aners Nord/SVT

Hur lönsamt kommer det bli?

– När man använder de samhällsekonomiska kalkylmodellerna ser man att det generar ett överskott på 67 miljarder i förhållande till en byggkostnad på 55 miljarder.

– Det är ett ovanligt projekt så till vida att det visar så tydligt överskott i kalkylen, säger Jonas Karlsson.

Det har varit ett omfattande utredningsarbete och flera workshops tillsammans med kommuner, regioner och näringsliv.

Ny järnvägslinje planeras mellan Oslo och Stockholm. Foto: SWECO

Hur ska det finansieras?

– Vi jobbar utifrån de förutsättningarna att det åtminstone delvis ska gå att hitta andra typer av finansieringar för det här projektet. Det är ett arbete som vi kommer återkomma till under hösten, säger Jonas Karlsson.

Slutrapporten som nu presenteras är en viktig del för att fortsätta arbetet med projektet och den har överlämnats till Trafikverket som underlag för deras arbete med att slutföra Åtgärdsvalsstudien för Stockholm-Oslo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Mer i ämnet